DEN HAAG - De VVD-leden hebben de Rotterdamse burgemeester Ivo Opstelten gekozen tot hun nieuwe partijvoorzitter. Hij kreeg ruim 67 procent van de stemmen. Opstelten versloeg de Brabantse gedeputeerde Onno Hoes.

Scheidend partijvoorzitter Jan van Zanen maakte dat maandag in Den Haag bekend.

Opstelten

Opstelten zei in een eerste reactie een "verbindingsman" tussen de basis van de partij en de politieke leiding te willen zijn. Hij wil veel het land in, vooral vanaf 1 januari als hij vertrekt uit Rotterdam. Opstelten herhaalde zijn belofte uit de campagne dat hij het ledental van de VVD wil opkrikken.

Hoes

Verliezer Hoes noemde het een formidabele prestatie dat zijn tegenstander twee derde van de stemmen binnenhaalde. "De partij heeft een nadrukkelijke keus gemaakt."

Hoes liet zijn felicitaties vergezeld gaan van een oproep aan de partij om de komende periode achter Opstelten te gaan staan. Hij voegde eraan toe over drie jaar niet opnieuw een gooi naar het VVD-voorzitterschap te doen.

Stem

In totaal brachten meer dan 15.000 VVD'ers hun stem uit. Tijdens het VVD-congres in mei wordt de nieuwe partijvoorzitter officieel geïnstalleerd.

Onno Hoes zocht de verklaring voor de overwinning van Opstelten in het verschil van opvatting over een nieuwe beginselverklaring voor de partij. Hoes zei al in het begin van de campagne dat hij er niets van begrijpt dat Rutte zo'n nieuwe verklaring wil en kondigde aan als voorzitter te zullen ingrijpen.

Leiderschap

Opstelten vond het juist van leiderschap getuigen dat Rutte dat wil. Volgens Hoes bleek tijdens de bijeenkomsten in het land dat veel leden vreesden voor "te veel discussie" in de partij, als hij de voorzitter zou worden.

Opstelten maakte duidelijk dat hij partijleider Rutte niet voor de voeten zal lopen. Hij zei niet te zijn als wethouder Hekking uit de tv-optredens van Koot en Bie, een persoon die zichzelf steeds nadrukkelijk op de voorgrond plaatste: "Een partijvoorzitter moet er zijn als het nodig is, maar hij moet er juist niet zijn als het niet nodig is."

Blij

Rutte zei in een reactie heel blij te zijn met de hoge opkomst, maar benadrukte dat hij zelf niet gestemd heeft. "Dit is aan de leden", aldus Rutte. Hij vond de grote overwinning van Opstelten "moeilijk te duiden".