SCHIPIHOL - De eerste preventief fouilleeractie op Schiphol heeft woensdag vijftien aanhoudingen opgeleverd. Een arrestant liep met een doorgeladen vuurwapen in de overvolle aankomsthal 3. Hij wordt voorgeleid aan de rechter-commissaris, meldde de Koninklijke Marechaussee.

Nog negen anderen kregen een proces-verbaal van de marechaussee wegens verboden wapenbezit. Zij hadden een wapenstok, pepperspray, een ploertendoder of en steekwapen op zak.

Verrassing

De acties van de marechaussee waren een waar spektakel. Tientallen marechaussees renden door de aankomsthallen om vliegensvlug een bepaald gebied af te sluiten. Iedereen die zich daarin bevond werd naar een kant gedreven en daar aan de fouillering onderworpen. De verrassing was zo groot dat niemand een probleem van de betastingen maakte.

Taxi

Na twee acties in de aankomsthallen was parkeergarage P1 aan de beurt. De marechaussee doorzocht iedere auto die de garage verliet en de inzittenden werden gefouilleerd. In de middag kregen de taxi's en hun chauffeurs op de wachtplaats naast P1 eenzelfde behandeling.

De marechaussee zette voor de actie 130 mensen in. Zij controleerden in totaal 2000 mensen en doorzochten driehonderd voertuigen. De marechaussee is tevreden over het verloop van de actie.

Niks

"De uitvoering verliep zonder problemen. Het publiek toonde veel begrip, geen enkele keer leidde de fouillering tot escalatie", aldus een woordvoerder van de marechaussee. Over de buit van woensdag heeft hij geen oordeel. "Het is pas goed als je niks vindt, maar dan lijkt de actie weer voor niets, dus is het altijd dubbel. We hadden vooraf geen verwachting over wat we zouden aantreffen."

Begin deze maand stemde de gemeenteraad van Haarlemmermeer in met het aanwijzen van enkele veiligheidsrisicogebieden op Schiphol. Dit maakt preventief fouilleeracties mogelijk. Directe aanleiding vormen zogeheten ripdeals. Mannen met wapens wachten drugsdealers op en beroven hen van hun smokkelwaar, soms met grof geweld en bijna altijd onder bedreiging van vuurwapens. Wapens zouden mogelijk ook in auto's verborgen liggen.

Terroristen

Maar ook anderszins kunnen wapens een bedreiging vormen voor Schiphol. De marechaussee-woordvoerder wijst op de luchthaven als mogelijk doel van terroristen.

De marechaussee evalueert de fouilleeractie binnenkort en bekijkt of deze voor herhaling vatbaar is. De eerste positieve reacties wijzen zeker in die richting.