DEN HAAG - Alle kandidaten die in aanmerking komen voor een post in het nieuwe kabinet zullen een zorgvuldige screening ondergaan. Ook als dat betekent dat de formatie van het kabinet hierdoor wat langer duurt. Dat heeft formateur Balkenende woensdag gezegd.

Balkenende streeft ernaar voor Hemelvaart, donderdag 29 mei, een nieuw kabinet te presenteren. Hierin zullen tenminste twee vrouwen een ministerspost moeten bezetten. Lukt dat niet, dan slaat hij "een slecht figuur", vindt Balkenende.

Screening

Ook bewindslieden die nu al in het kabinet zitten, moeten nog eens door de screening. Die is inmiddels aangepast, nadat vorig jaar LPF-staatssecretaris Bijlhout van Emancipatie na een paar uur in functie te zijn geweest al moest terugtreden. Ze had verzwegen dat ze bij een Surinaamse volksmilitie had gezeten. Dat was tijdens het doorlichten van haar verleden niet aan het licht gekomen.

Balkenende wilde woensdag nog niet zeggen of D66 ook een vice-premier krijgt. Gesprekken met de fractievoorzitters van CDA, VVD en D66 moeten daarover meer duidelijk maken. Tweede-Kamerlid De Graaf wordt genoemd als vice-premier namens de laatste partij.