DEN HAAG - PVV-leider Geert Wilders past zijn anti-Koranfilm Fitna op drie punten aan om juridische procedures te voorkomen.

Zo gaat hij de foto van de Nederlands-Marokkaanse rapper Salah Edin vervangen door een foto van de echte Mohammed B., de moordenaar van Theo van Gogh.

Ook verwijdert Wilders de omstreden tekening van de Deense cartoonist Kurt Westergaard waarop de profeet Mohammed is afgebeeld met een bom in zijn tulband.

Andere cartoon

Wilders wil wel een andere cartoon van de profeet gebruiken, kondigde hij maandag aan. Westergaard was niet gekend in het gebruik van zijn cartoon.

Ook komt hij tegemoet aan de kritiek van programmamaker Robbie Muntz. Die is kwaad op Wilders omdat hij in zijn film een audiofragment van hem heeft gebruikt.

De stem van Muntz is te horen onder beelden van Theo van Gogh. Wilders zal de programmamaker in de aftiteling van de aangepaste film noemen.

Schadevergoeding

Muntz neemt echter geen genoegen met deze oplossing. "Hij heeft pech. Ik ga voor een schadevergoeding. Hij heeft mij persoonlijk helemaal niets laten weten, hoewel de NVJ en ik daarom hebben gevraagd."

Het verwijderen van het fragment "slaat helemaal nergens op". "Die film is al op honderdduizenden websites gekopieerd en al zeven miljoen keer bekeken. Hij heeft me niets gevraagd over dat fragment, heeft dus geen toestemming en daarom heeft hij nou pech."

De programmamaker en Wilders gaan woensdag in gesprek over de film.

Nederlandse Moslim Omroep

De Nederlandse Moslim Omroep (NMO) heeft Geert Wilders 24 uur de tijd gegeven om een correctie aan te brengen in Fitna. De PVV-leider heeft beelden van de omroep gebruikt zonder daarvoor toestemming te vragen.

Dat heeft de NMO maandag laten weten. Uit de aftiteling van de film, die sinds donderdagavond op het internet te zien is, blijkt dat Wilders beelden van het programma InFocus, een programma met achtergronden bij de actualiteit, heeft gebruikt.

De politicus heeft daarvoor nooit toestemming gevraagd. Overigens had de omroep hem die niet gegeven.

Mocht de PVV-leider niet tot een correctie bereid zijn, zal de NMO juridische stappen ondernemen.