PEKING - De olympische vlam is maandag in China aangekomen, vanuit Griekenland. De aankomst op het vliegveld van Peking werd rechtstreeks uitgezonden op de Chinese staatstelevisie.

Honderden schoolkinderen wachtten de toorts op met vlaggetjes van China en de Olympische Spelen.

Lui Qi, voorzitter van het Chinese organisatiecomité, stapte uit het vliegtuig met de toorts. Daarna was er een welkomstceremonie op het Plein van de Hemelse Vrede in de hoofdstad.

De strak georganiseerde viering met Chinese muziek en dans markeerde het begin van de zogeheten 'reis van de harmonie'. De toorts zal in 130 dagen 137.000 kilometer afleggen, door twintig landen.

Liu Xiang

De Chinese president Hu Jintao lanceerde de estafette officieel. Hij droeg de toorts over aan wereld- en olympisch kampioen hordelopen Liu Xiang.

De vlam moet op 3 mei aankomen in Macao, waarna een reis van drie maanden door China volgt. Uiteindelijk moet de vlam op 8 augustus weer in Peking zijn voor de openingsceremonie van de Olympische Spelen.

Rookverbod

In de meeste publieke gelegenheden geldt in Peking vanaf 1 mei een rookverbod. In de Chinese hoofdstad mag in restaurants, kantoren en scholen niet meer worden gerookt. De krant China Daily meldde dat maandag.

In cafés moet duidelijk onderscheid zijn tussen het deel waar gasten niet en het gedeelte waar zij wel mogen roken. In alle stadions en andere olympische accommodaties geldt tijdens de Spelen een volledig rookverbod.

Op overtreding staat een boete van omgerekend maximaal 450 euro. In januari kondigden de autoriteiten het verbod al aan, maar de ingangsdatum was nog niet bekend.

Olympische vlam aangekomen