RIJSWIJK - De omstreden film Fitna van PVV-voorman Geert Wilders hield ook zondag de internationale gemoederen nog flink bezig. Zo moest de Nederlandse ambassadeur in Iran de autoriteiten uitleg geven over het Nederlandse standpunt over Fitna.

Hij heeft Iran erop gewezen dat de Nederlandse regering de publicatie van de film betreurt.

Het strengislamitische Iran, dat geen vrijheid van meningsuiting kent, veroordeelde Fitna eerder deze week al als "afschuwelijk". Het regime in Teheran heeft de Europese regeringen opgeroepen verdere vertoningen te blokkeren.

Pakistan

Het islamitische Pakistan heeft de veiligheidsmaatregelen rond het Nederlandse consulaat en Nederlandse bedrijven in Karachi verscherpt.

Sinds de openbaarmaking van Fitna donderdagavond is er in de Pakistaanse stad drie maal betoogd. Daarbij werden onder meer Nederlandse vlaggen en Wilders-poppen verbrand.

Betrekkingen

Een groep Jordaanse parlementariërs heeft zondag de regering in Amman gevraagd de diplomatieke betrekkingen met Nederland te verbreken uit protest tegen Fitna.

Bijna de helft van de 110 afgevaardigden heeft een petitie getekend en deze aan premier Dahabi overhandigd. Daarin verzoeken zij onder meer de Nederlandse ambassadeur het land uit te zetten.

Bijeenkomst

In Nederland was Wilders niet aanwezig op een debatbijeenkomst over zijn film in Amsterdam. De stoel met daarop een A4-tje met zijn naam die speciaal voor de politicus was neergezet, bleef tot teleurstelling van de organisatie leeg.

De politicus had aangegeven dat hij in het weekeinde tot rust wilde komen. Hij gaat zich pas maandag voorbereiden op bijeenkomsten in het land en de noodzakelijke veiligheidsmaatregelen daarvoor.

Marcouch

Stadsdeelvoorzitter Ahmed Marcouch trok zich niets aan van de afwezigheid van Wilders en richtte toch het woord tot hem. Volgens Marcouch is een politicus verplicht zijn opvattingen te toetsen.

"Jij hebt je aan die plicht niet gehouden. Daarom vraag ik jou: waar ben je?"

Verhagen

Minister Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken publiceerde zondag een opiniestuk in de Arabische krant Asharq al-Awsat waarin hij de lezers opriep "het hoofd koel te houden en de betrekkingen warm".

In zijn artikel dringt Verhagen aan op dialoog in plaats van provocatie om verschillen tussen culturen te overbruggen. In die dialoog hoeft kritiek niet te worden geschuwd. "Maar dat mag geen aanleiding zijn tot agressie en bedreigingen", volgens Verhagen. "Ook niet als die kritiek kwetsend is."

VVD-leider Mark Rutte liet zich in het programma Business Class fel uit over Fitna. Hij noemde de film een "broddelwerkje". Wilders moet zich volgens Rutte "niet bezighouden met films, maar concrete voorstellen aandragen ter bestrijding van de radicalisering".

Peiling

Uit een peiling van Maurice de Hond bleek dat de publicatie van Fitna niet tot politieke aardverschuivingen zou leiden als er nu verkiezingen werden gehouden. In vergelijking met vorige week krijgt de Partij voor de Vrijheid er één zetel bij en komt daarmee uit op vijftien.

Nu heeft de PVV negen zetels in de Tweede Kamer. PvdA en VVD verliezen in vergelijking met vorige week twee zetels (22 en 15), het CDA krijgt er twee bij (33).

Voor alle drie partijen betekent dat een fors verlies afgezet tegen het huidige zetelaantal. Het CDA zou er acht inleveren, de PvdA elf en de VVD zeven.