NAJAF/BAGDAD - De radicale Iraakse militieleider Moqtada al-Sadr heeft zijn aanhangers zondag opgeroepen te stoppen met vechten. Zij zouden zich niet meer gewapend op straat in de Zuid-Iraakse oliestad Basra en andere steden mogen vertonen.

De regering in Bagdad verwelkomde de oproep en uitte de hoop op een einde aan de opstand, die zich vanuit Basra over Irak verspreidde. "Dit is een positieve verklaring", aldus een zegsman.

Hij repte over een bijdrage aan het herstel van vrede en veiligheid in het land. Bagdad kondigde echter aan niet te stoppen met zijn offensief in Basra, omdat het gericht zou zijn tegen "criminelen".

Operatie

De afgelopen dagen kwamen honderden mensen om het leven bij de operatie van de Iraakse strijdkrachten tegen de rebellerende milities van sjiitische moslims en andere bendes.

De Iraakse premier Nuri al-Maliki probeert de controle terug te krijgen over het 1,8 miljoen inwoners tellende Basra en de daar gevestigde cruciale olie-industrie. De premier benadrukte herhaaldelijk dat hij de strijd zo lang zal voortzetten als nodig is.

Eenheid

Het besluit van de islamistische militieleider Sadr is genomen uit "religieuze verantwoordelijkheid en om het bloedvergieten te beëindigen en de eenheid van Irak te bewaren", aldus een zegsman van Sadr tegen de pers.

Sadr wil wel dat de regering stopt met de "illegale" aanvallen en zijn aanhangers amnestie verleend. De oproep kwam een dag nadat al-Sadr-strijders hadden geweigerd hun wapens neer te leggen.

Wapens

"Al-Sadr heeft gezegd dat we onze wapens niet moeten inleveren, behalve aan een staat die de (Amerikaanse) bezetters kan verdrijven", luidde de verklaring uit Basra.

De fundamentalistische moslimrebellen leken daarmee een ultimatum van de Iraakse regering naast zich neer te leggen.

De regering in Bagdad had de strijders vrijdag nog tien dagen extra gegeven om hun wapens in te leveren in ruil voor een financiële vergoeding. Een eerdere deadline zou zaterdag zijn verstreken.

Bagdad

Ook in de hoofdstad Bagdad was het dagen onrustig, ondanks een algemeen uitgaansverbod. Vooral de sjiitische wijk Sadr City met zijn talrijke al-Sadr-aanhangers was het toneel van betogingen en hevige gevechten.

De Iraakse autoriteiten zagen zich zaterdagavond genoodzaakt het uitgaansverbod voor onbepaalde tijd te verlengen. Aanvankelijk had de maatregel, die donderdag was afgekondigd, tot zondagochtend moeten gelden.

Het Iraakse leger krijgt bij zijn offensief tegen sjiitische milities steun van Amerikaanse troepen. De operatie begon dinsdag en escaleerde snel.