BOGOTA - Strijders van de Colombiaanse guerrillabeweging FARC die gijzelaars vrijlaten, hoeven niet naar de gevangenis. Ze mogen vertrekken naar Frankrijk.

Dat heeft de Colombiaanse president Alvaro Uribe zaterdag gezegd. Uribe stelde in een verklaring op de website van de Colombiaanse regering dat de Franse president Nicolas Sarkozy heeft verzekerd dat Frankrijk de capaciteit heeft spijtoptanten van de FARC op te nemen.

Vrijlating

Uribe zei eind vorige week dat zodra de guerrillabeweging is begonnen met het vrijlaten van de tientallen mensen die het in gijzeling heeft, de regering op haar beurt gevangen leden van de FARC laat gaan.

Een van de eerste gijzelaars die van Bogotá zo snel mogelijk moet vrijkomen, is de Frans-Colombiaanse politica Ingrid Betancourt.

Zij wordt sinds 2002 vastgehouden door de linkse rebellen. Volgens door de FARC vrijgelaten politici is haar gezondheidstoestand zeer slecht.

Vliegtuig

De Franse krant Journal du Dimanche berichtte dat Parijs vrijdag een vliegtuig heeft gestuurd naar de militaire vliegbasis in Frans Guyana.

Het vliegtuig staat klaar om eventuele vrijgelaten gijzelaars mee te nemen. "Wij hebben geen informatie over een ontknoping op korte termijn, maar we willen al onze kansen van onze kant inzetten", aldus een regeringswoordvoerder.