DEN HAAG - Minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) roept zondag in een opiniestuk in de Arabische krant Asharq al-Awsat de lezers op "het hoofd koel te houden en de betrekkingen warm".

Verhagen schreef het stuk naar aanleiding van de publicatie van Fitna.

Dialoog

In zijn artikel dringt Verhagen aan op dialoog in plaats van provocatie om verschillen tussen culturen te overbruggen. In die dialoog hoeft kritiek niet geschuwd te worden. "Maar dat mag geen aanleiding zijn tot agressie en bedreigingen. Ook niet als die kritiek kwetsend is."

Verder legt Verhagen in het stuk uit dat godsdienstvrijheid en de vrijheid van meningsuiting universele mensenrechten zijn die in de Nederlandse grondwet zijn gewaarborgd. "Ik zou de vrijheid van meningsuiting echter niet willen opvatten als een vrijbrief om medeburgers ongelimiteerd te beledigen."

Afstand

Verhagen herhaalt in de krant dat de Nederlandse regering nadrukkelijk afstand neemt van de internetfilm van de parlementariër Geert Wilders. "Het probleem is niet de godsdienst maar het misbruik van godsdienst om haat en onverdraagzaamheid te zaaien."