HARARE - De belangrijkste oppositiepartij van Zimbabwe, de Beweging Voor Democratische Verandering (MDC) van Morgan Tsvangirai, heeft de zege opgeëist van de zaterdag gehouden verkiezingen. De regering en de kiescommissie waarschuwden echter voor overhaaste conclusies.

Nog lang niet alle stemmen zouden zijn geteld. Vooral van het platteland, waar president Robert Mugabe en zijn partij traditioneel goed scoren, waren nog nauwelijks resultaten binnen. De MDC geniet veel aanhang onder vakbondsleden en is voornamelijk vertegenwoordigd in de steden.

Mugabe liet al weten dat hij een nederlaag zal accepteren. Maar hij toonde zich ervan overtuigd dat hij wordt herkozen. De stembusgang gold als een belangrijke test voor de 84-jarige president, die het land al sinds de onafhankelijkheid in 1980 leidt.

Harare

Volgens de MDC mag op basis van de eerste tellingen worden verwacht dat MDC-leider Tsvangirai (56) in de hoofdstad Harare de steun van 66 procent van het electoraat krijgt.

In Bulawayo, de tweede stad van het land, zou Tsvangirai ook een voorsprong hebben. "De trend is onomkeerbaar", aldus secretaris-generaal Tendai Biti van de MDC. "Dit is een historische dag voor ons. We hebben deze verkiezingen gewonnen."

Dictator

De MDC streed voor veranderingen omdat de president zich als dictator ontpopte en de economische situatie onder zijn bewind dramatisch verslechterde. Zimbabwe gaat gebukt onder de hoogste inflatie ter wereld: meer dan 100.000 procent.

Volgens de oppositie zocht de president zaterdag net als bij vorige verkiezingen zijn toevlucht tot kiezersbedrog. De MDC stelde dat de ZANU-PF partij van Mugabe de overwinning wilde "stelen" door haar aanhangers meerdere keren te laten stemmen. Er zouden meer stembiljetten zijn dan geregistreerde kiezers.

Bezorgdheid

Waarnemers uit andere Afrikaanse landen deelden de bezorgheid van de oppositie over de kiezerslijsten. Westerse waarnemers waren niet toegelaten.

Volgens de Britse omroep BBC waren er ook problemen omdat mensen niet op kieslijsten stonden of zich bij het verkeerde stembureau hadden gemeld. Een deel van de kiezers werd afgewezen. Voor de stembureaus vormden zich lange rijen.

Fraude

Mugabe verwierp de aantijgingen over fraude. "Wij knoeien niet met verkiezingen. Mijn geweten zou mij geen rust schenken", zei hij toen hij zijn stem uitbracht.

Bijna zes miljoen inwoners van het Zuid-Afrikaanse land waren opgeroepen een nieuwe president, een nieuw parlement en nieuwe gemeenteraden te kiezen.