HARARE - De verkiezingen zaterdag in het Zuid-Afrikaanse land Zimbabwe zijn overschaduwd door meldingen van fraude en andere misstanden.

De stembusgang gold als belangrijke test voor president Robert Mugabe, die het land al sinds de onafhankelijkheid in 1980 leidt.

Oppositie

De oppositie beschuldigde de regerende ZANU-PF partij van Mugabe van bedrog. De Mugabe-partij zou de overwinning willen "stelen" door haar aanhangers meerdere keren te laten stemmen.

Waarnemers uit andere Afrikaanse landen deelden de bezorgheid van de oppositie. Westerse waarnemers waren niet toegelaten.

Kieslijsten

Volgens de Britse omroep BBC waren er ook problemen omdat mensen niet op kieslijsten stonden of zich bij het verkeerde stembureau hadden gemeld.

Een deel van de kiezers werd afgewezen. Voor de stembureaus vormden zich lange rijen.

Mugabe

Mugabe verwierp de aantijgingen over fraude. "Wij knoeien niet met verkiezingen. Mijn geweten zou mij geen rust schenken", zei hij toen hij zijn stem uitbracht.

Mugabe (84) toonde zich ervan overtuigd opnieuw als winnaar uit de bus te komen. Een deel van de Zimbabwanen echter hoopt op veranderingen, omdat de president zich als dictator ontpopte en de economische situatie onder zijn bewind dramatisch verslechterde.

Westers complot

Zimbabwe gaat gebukt onder de hoogste inflatie ter wereld: meer dan 100.000 procent. Mugabe spreekt over een westers complot om de economie van het Afrikaanse land te ruïneren.

Bijna zes miljoen inwoners waren opgeroepen een nieuwe president, een nieuw parlement en nieuwe gemeenteraden te kiezen. Mugabe zag zich geconfronteerd met een tegenkandidaat uit zijn eigen beweging.

Simba Makoni

De 54-jarige Simba Makoni is voormalig kopstuk van de ZANU-PF en oud-minister van Financiën. Hij geldt als een politicus die voldoende kennis heeft om de stagnerende economie er bovenop te helpen.

Pas in 2000 was Mugabe voor het eerst serieus uitgedaagd door de oppositiepartij Beweging Voor Democratische Verandering (MDC). De MDC heeft veel aanhang onder vakbondsleden en is voornamelijk vertegenwoordigd in de steden.

De MDC schoof net als bij de vorige verkiezingen de 56-jarige Morgan Tsvangirai naar voren als uitdager van Mugabe.