LOS ANGELES - Een Amerikaans televisiestation herdenkt donderdag met een live-uitzending vanaf de top van de Mount Everest dat vijftig jaar geleden de eerste bergbeklimmers de berg bedwongen. Het Outdoor Life Network registreert rechtstreeks dat een team van alpinisten in, naar verwachting, acht uur de laatste meters naar de top van de wereld afleggen.

Als het weer goed blijft en al het andere volgens plan verloopt, zullen de twee mannen, twee vrouwen, de cameraploeg, de gids en enkele sherpa's voor vrijdagochtend plaatselijke tijd de top bereiken, aldus een woordvoerder van het tv-station woensdag. De show, met de titel Global Extreme Challenge, is de eerste live-registratie vanaf de hoogste bergtop ter wereld. Er werden al wel films gemaakt over eerdere expedities.

Veiligheid staat voor het station op nummer één. Mocht de gids beslissen dat het te gevaarlijk is om verder te klimmen, dan gaat het feest niet door. Kijkers hebben maandag al een voorproefje gehad. Toen zond de zender rechtstreekse beelden uit van het team dat zich in een basiskamp aan het voorbereiden is.

Sir Edmund Hillary

Op 29 mei 1953 bereikten de Nieuw-Zeelander Sir Edmund Hillary en zijn Nepalese sherpa Tenzing Norgay als eersten de 8848 meter hoge top in het Himalayagebergte. Ongeveer 1200 avonturiers volgden, 175 mensen vonden tijdens een expeditie de dood. Sommige beklimmers overwonnen de berg twaalf keer. Inmiddels zijn er ruim honderdvijftig beklimmingen per jaar.

Outdoor Life Network bereikt ongeveer 52 miljoen Amerikaanse huishoudens.