WASHINGTON - De Amerikaanse Senaat heeft dinsdag (plaatselijke tijd) ingestemd met de opheffing van het verbod op onderzoek naar de mogelijkheid 'mini-atoombommen' te bouwen. Dat soort onderzoek was jarenlang verboden, maar president Bush had om de opheffing gevraagd.

Hij kreeg zijn zin, met 51 stemmen vóór en 43 tegen. Het gaat om atoombommen met een kracht van een derde of minder van die van de bom van Hiroshima, die in 1945 aan meer dan 100.000 Japanners het leven kostte.

Minister van Defensie Rumsfeld zegt dat hij slechts onderzoek wil doen naar atoombommetjes, die volgens hem nuttig kunnen zijn bij de vernietiging van voorraden chemische of biologische wapens. De regering wil de mini-atoombommen "niet ontwikkelen, niet in gereedheid brengen, niet inzetten".

Naïef

Maar Democratische senatoren vonden het naïef te denken dat de regering in onderzoek zou investeren zonder de intentie de wapens ook daadwerkelijk te bouwen. Bovendien vrezen zij dat de plannen andere landen zullen aansporen ook nieuwe kernwapens te ontwikkelen, na decennia van Amerikaanse inspanningen om verdere proliferatie van kernwapens te voorkomen.

"De haviken zeggen dat de dingen vandaag anders liggen. Een kernoorlog zou zo erg niet zijn, als we de atoombommen maar een beetje kleiner maken", aldus de Democratische senator Edward Kennedy. "Is een half Hiroshima oké? Is een kwart van Hiroshima oké?"