ANTWERPEN - Nabestaanden, collegaschrijvers en belangstellenden zijn zaterdag in de Bourlaschouwburg in Antwerpen samengekomen om afscheid te nemen van Hugo Claus, de Vlaamse schrijver die vorige week woensdag overleed.

Schrijvers Remco Campert, Erwin Mortier en Cees Nooteboom spraken tijdens de bijeenkomst. Ook Gerrit Komrij, Harry Mullish, Freek de Jonge en Hans van Mierlo woonden de herdenkingsplechtigheid bij. De Belgische oud-premier Guy Verhofstadt was eveneens aanwezig.

"Lieve vriend, vaar wel en ik vraag je maar een ding: kom vooral spoken'', zei Cees Nooteboom ten afscheid tegen zijn overleden vriend Hugo Claus.

Vrienden

Nooteboom en Claus kenden elkaar vijftig jaar, sinds zij het tegen elkaar opnamen bij een wedstrijd pudding eten, die Claus won. Nooteboom schetste het beeld van Claus als veelkunner. "Hugo als dode kenden we nog niet. Het is wennen."

"We geloven het ook eigenlijk nog niet." Nooteboom refereerde aan de laatste maanden en weken van Claus. "Het was alsof hij op spiegels liep."

Vrienden

Ook de toespraak van hoofdredacteur Suzanne Holtzer van de Bezige Bij was indrukwekkend. Zij wist te vertellen dat Claus op zijn twaalfde jaar op kostschool begon met schrijven. "In de tweede klas dacht een leraar dat hij een opstel had overgeschreven. Hij accepteerde zijn straf, met een enorm gevoel van superioriteit."

Ook vroeg Claus zich volgens Holtzer vaak af of zijn volgende boek niet een makkelijke moest zijn.

Gelukkig

De herdenking eindigde met woorden van Claus zelf, op een scherm. Volgens Nooteboom was de mooiste zin die Claus ooit over zichzelf uitsprak: "Een gelukkig mens door de twijfel verrast."

De bijeenkomst was ook toegankelijk voor niet-genodigden. Naar schatting honderd mensen togen naar de schouwburg om de laatste eer aan Claus te bewijzen, hoewel er plaats was voor 250 belangstellenden.

De schrijver wordt later op de dag gecremeerd. De as wordt over enige tijd verstrooid in de Noordzee bij Oostende.

Hugo Claus herdacht