WASHINGTON - De Amerikaanse regering verhoogt de alarmfase in verband met terroristische dreigingen naar oranje, het op een na hoogste niveau. Dat heeft een regeringsfunctionaris dinsdag gezegd. Het Witte Huis komt later met een verklaring. De alarmfase werd half april nog een stap verlaagd naar geel na de succesvolle oorlog in Irak.

Volgens de nieuwszender CNN zouden de veiligheidsdiensten informatie hebben ontvangen over een ophanden zijnde grote aanslag in de VS. In New York wordt inmiddels extra gecontroleerd bij bruggen en tunnels. De FBI heeft alle lokale politieautoriteiten gewaarschuwd dat de aanslagen in Riyad en Casablanca het voorspel kan zijn tot een nieuwe aanslag in de VS.

Fantasie

Het probleem is echter volgens veiligheidsfunctionarissen om discussies over samenzweringen die aan de gang zijn te scheiden van "fantasie en grootspraak". Volgens hen is er informatie die wijst in de richting van de VS, maar onduidelijk is hoe reëel de dreigementen zijn. Specifieke dreigementen ontbreken, aldus CNN.