BRDO - Servië belooft dat de vroeger Bosnisch-Servische legerleider Ratko Mladic in de "nabije toekomst" wordt uitgeleverd aan het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag. De van oorlogsmisdaden in Srebrenica verdachte Mladic is al jaren op de vlucht.

Volgens de Servische minister van Buitenlandse Zaken Vuk Jeremic werkt Servië nu al volledig samen met het Joegoslavië-Tribunaal.

"Er is volledige samenwerking met het Tribunaal en dat zal zeker in de nabije toekomst leiden tot uitlevering van Mladic aan Den Haag", aldus Jeremic zaterdag na overleg met EU-ministers in Slovenië.

Eis

'Volledige samenwerking' met het Joegoslavië-Tribunaal is een eis van de Europese Unie voor het met Servië een stabilisatie en associatie overeenkomst (SAO) wil tekenen, een opstap naar het EU-lidmaatschap.

Volgens het Joegoslavië-Tribunaal is die samenwerking er nog niet en Nederland en België houden daarom de ondertekening van het SAO tegen, zeer tot ongenoegen van veel andere EU-landen en van Servië zelf.

Verhagen

Minister Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken zei zaterdag na het overleg met zijn collega's dat hij bereid is tot "creatieve stappen" om de pro-Europese partijen in Servië te ondersteunen in de aanloop naar de parlementsverkiezingen van 11 mei.

Verzet

Pro-Europese politici in Belgrado als president Boris Tadic en minister Jeremic vrezen dat het huidige verzet van Nederland de nationalisten in Servië in de kaart speelt en zal leiden tot een overwinning van de nationalistische partijen bij de verkiezingen.

Samenwerkingspact

Verhagen heeft de afgelopen maanden steeds gezegd dat hij pas bereid is het samenwerkingspact SAO te tekenen als "Mladic op een vliegtuig naar Den Haag zit".

Die eis noemde hij nu "het beste voorbeeld" van "volledige samenwerking" door Servië met het Tribunaal.

Analyse

Ook zei hij dat hij zich bij zijn eindoordeel mede zal baseren op de analyse van hoofdaanklager Serge Brammertz van het Tribunaal en op de inschatting van de Europese Commissie.

Tegelijkertijd noemde Verhagen de eis van volledige samenwerking "ononderhandelbaar". De CDA-minister kwam zaterdag voor de zoveelste keer onder zware druk te staan van veel EU-landen die al wel het SAO met Servië willen tekenen.

Verhagen hield stand en toonde zich volgens zijn Italiaanse collega in zijn opstelling "harder dan Carrera-marmer".

Eind april, twee weken voor de verkiezingen in Servië, zal Verhagen onder nog grotere druk komen te staan als de EU-ministers van Buitenlandse Zaken opnieuw bijeen zijn, dan weer in Brussel.