RABAT/ROTTERDAM - De daders van de zelfmoordaanslagen in Casablanca hebben vermoedelijk hulp gekregen van handlangers in Nederland en België. Dat is dinsdag vernomen in justitiële kringen in Marokko.

Volgens de bronnen, die anoniem willen blijven, is het onwaarschijnlijk dat de veertien daders, van wie twaalf de aanslag niet overleefden, zelf de kennis hadden om de bommen te maken. Ze zouden handleidingen opgestuurd hebben gekregen van uit Marokko afkomstige handlangers uit Nederland en België. Die Marokkanen in Nederland en België zouden in Afghanistan zijn opgeleid.

Radicale moslimgroep

De Marokkaanse politie heeft enkele tientallen personen opgepakt, die worden verdacht van betrokkenheid bij de aanslagen. Verscheidene verdachten zouden lid zijn van een radicale moslimgroep.

De Marokkaanse minister van Binnenlandse Zaken Sahel zei eerder dat de daders van de zelfmoordaanslagen banden hadden met het internationaal terrorisme. Verder liet hij weten dat bij de jacht op verdachten de steun van inlichtingendiensten van verscheidene Europese landen is ingeroepen.

'Geen verzoek'

Een woordvoerder van het landelijk parket van het Openbaar Ministerie (OM) kan de Nederlandse betrokkenheid niet bevestigen. "Wij hebben geen verzoek om informatie gekregen van de Marokkaanse autoriteiten", zei hij. Het landelijk parket dat verantwoordelijk is voor terrorismebestrijding, is niet ingeschakeld bij een onderzoek naar de aanslagen in Casablanca.

Een zegsman van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) kon dinsdag niets zeggen over een mogelijke Nederlandse inbreng bij de aanslagen in Marokko.