HARARE - Bijna zes miljoen inwoners van Zimbabwe zijn opgeroepen om zaterdag een nieuwe president en een nieuw parlement te kiezen. De 84-jarige president Robert Mugabe mikt op een herverkiezing, maar tegenover zich vindt hij twee sterke kandidaten.

De stembureaus gingen om 06.00 uur (Nederlandse tijd) open. Het is de bedoeling dat de Zimbabwanen tot 18.00 uur in de stembureaus terecht kunnen.

Mugabe en zijn regeringspartij Zanu-PF zijn al sinds de onafhankelijkheid in 1980 aan de macht in het land in het zuiden van Afrika. Pas in 2000 werd Mugabe voor het eerst serieus uitgedaagd door de oppositiepartij Beweging Voor Democratische Verandering (MDC). De MDC heeft veel aanhang onder vakbondsleden en is voornamelijk vertegenwoordigd in de steden. Mugabes aanhang bevindt zich vooral op het platteland.

De MDC heeft de 56-jarige Morgan Tsvangirai naar voren geschoven als uitdager van Mugabe. In 2002 verloor Tsvangirai met 400.000 stemmen verschil van Mugabe, waarna de MDC de regeringspartij beschuldigde van stembusfraude.

Makoni

De andere belangrijke tegenstander van Mugabe is de 54-jarige Simba Makoni, voormalig lid van het politbureau van Zanu-PF en oud-minister van Financiën. Hij geldt als een gerespecteerd politicus die voldoende kennis heeft om de stagnerende economie er bovenop te helpen.

Om een tweede ronde te ontlopen, moet een presidentskandidaat meer dan 50 procent van de stemmen krijgen.

Verkiezingen Zimbabwe