DEN HAAG - De Eerste Kamer houdt ernstige twijfels over de spoedwet wegverbreding. Toch zal een meerderheid in de senaat volgende week naar alle waarschijnlijkheid instemmen met het miljoenenproject van het kabinet-Balkenende om versneld spitsstroken aan te leggen. Dat bleek dinsdag tijdens een debat over de spoedwet.

Veel senatoren vinden het nauwelijks te verkroppen dat veel geld wordt gestoken in projecten die de files slechts tijdelijk oplossen of inkorten. Veel Kamerleden zien meer in invoering van beprijzing van autorijden; de kilometerheffing. Ook vrezen veel senatoren lawaai- en stankoverlast voor omwonenden van de wegverbreding.

Paar decimeter

Voor de uitvoering van de spoedwet is 380 miljoen euro gereserveerd, waarmee in een paar jaar 150 kilometer spitsstrook kan worden aangelegd. Dat is een vluchtstrook, die in de spits als rijbaan dienst doet. Daarvoor moet soms een extra strookje asfalt van een paar decimeter breed worden gestort. Volgens prognoses verdwijnen hierdoor enkele beruchte files en worden andere flink korter. De effecten zijn echter tijdelijk van aard. Na verloop van tijd loopt de weg weer vol.

De Boer

De spoedwet is het "kroonjuweel" van LPF-minister De Boer van Verkeer. Het is de vraag of hij de acceptatie ervan volgende week nog officieel in functie meemaakt. Het aantreden van de nieuwe ministersploeg zou al volgende week dinsdag kunnen plaatsvinden.