AMSTERDAM - Cubanen mogen voortaan mobieltjes kopen, een luxe die tot nu toe was voorbehouden aan personen die bij buitenlandse firma's werken of een hoge positie bekleden bij de communistische overheid.

Dat heeft de regering van de nieuwe president Raúl Castro vrijdag bekendgemaakt. Het is de eerste versoepeling die onder de nieuwe president wordt doorgevoerd en betreft precies het soort van kleine vrijheden waar de Cubanen na het vertrek van Fidel Castro, Raúls oudere broer, op hadden gehoopt.

Mentaliteitsverandering

"Dit toont aan dat er een mentaliteitsverandering in de top gaande is en vormt een bewijs dat Cuba de 21e eeuw is binnengetreden", zei een jonge Cubaanse computertechnicus in een reactie.

De 76-jarige Raúl Castro is begonnen met het opheffen van restricties in het dagelijks leven. Hij beloofde vorige maand na zijn aantreden binnen enkele weken te beginnen met het schrappen van "overdadige regels en verboden". Het Cubaanse volk verlangt naar betere levensomstandigheden.

Elektronica

Twee weken geleden werd al een ban op een aantal elektronicaproducten opgeheven, waaronder computers en dvd's. Toegang tot internet blijft beperkt en reizen naar het buitenland blijft moeilijk.

Duur

Volgens het decreet dat het Cubaanse telecombedrijf ETECSA in de partijkrant Granma publiceerde moet voor een prepaid account worden betaald met convertibele peso's - een munteenheid die wordt gehanteerd voor toeristen en die 24 maal de waarde heeft van de peso waarin Cubaanse werknemers worden betaald. Dat betekent dat een mobieltje voor veel Cubanen waarschijnlijk te duur is.

Maar volgens het Cubaanse telecombedrijf is dat nodig om geld te genereren voor de noodzakelijke verbetering van het kabelsysteem en om uiteindelijk ook diensten te kunnen aanbieden in gewone peso's.

Het liep vrijdag nog niet storm bij ETECSA. Het bedrijf, dat deels met buitenlands kapitaal van de Italiaanse firma Italcom opereert, zei de komende dagen bekend te zullen maken hoe Cubanen die nu een indirect contract hebben, dat op hun eigen naam kunnen overzetten en andere geïnteresseerde Cubanen een nieuw contract kunnen aanvragen.