NEW YORK - De Libanese ex-premier Rafik al-Hariri is vermoord door een "crimineel netwerk". Dat stelt een onderzoeksteam van de Verenigde Naties vrijdag, aldus de BBC.

Leden van dat netwerk zijn ook betrokken geweest bij andere aanslagen in Libanon.

Bomaanslag

Hariri en 22 anderen kwamen in februari 2005 om door een bomaanslag in Beiroet. Na massale volksprotesten moest Syrië daarna zijn troepen uit Libanon terugtrekken.

Sinds de moord op Hariri zijn geregeld anti-Syrische politici in Libanon het doelwit geworden van aanslagen.

In het inmiddels tiende rapport van het VN-team worden geen namen van verdachten genoemd, maar wel werd Hariri al langer in de gaten gehouden, aldus de onderzoekers.

Inlichtingendiensten

Tijdens eerdere rapporten van het onderzoeksteam werd nog gesteld dat Syrische en Libanese inlichtingendiensten een rol hadden gespeeld in de aanslag.

"De commissie kan nu bevestigen dat op basis van de beschikbare bewijzen een netwerk van individuen samenwerkte bij de aanslag op Hariri en dat dit crimineel netwerk - het 'Hariri netwerk' - of delen ervan kan worden gekoppeld aan sommige andere gevallen (van aanslagen in Libanon- red)", stelt het rapport.

Medewerking

De onderzoekers onder leiding van de Canadees Daniel Bellemare zeggen over het algemeen tevreden te zijn met de medewerking die ze krijgen van Syrië dat overigens elke betrokkenheid bij de aanslag ontkent. Volgens Bellemare zijn de eerste aanklachten nog niet snel te verwachten.

De VN zijn bezig met het opzetten van een tribunaal waar de verdachten terecht moeten staan. Het tribunaal komt in Leidschendam. Hoofdaanklager wordt Bellemare.