AMSTERDAM - De rechter-commissaris in Amsterdam heeft vrijdag de bewaring bevolen van de 37-jarige man die eerder deze week werd aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de liquidatie van Nedim Imaç. De recherche kwam de man op het spoor dankzij DNA-onderzoek.

Het is nog niet bekend welke rol de Amsterdammer bij de moord heeft gespeeld. Mogelijk is hij de schutter.

Imaç, voormalig voorzitter van de Amsterdamse amateurvoetbalclub Türkiyemspor, werd op 17 februari 2007 voor een Turks restaurant in Amsterdam-Osdorp doodgeschoten.

Mercedesbus

De moord zou zijn gepleegd vanuit een witte Mercedesbus, die na de moord elders in Osdorp werd teruggevonden. Een poging van de daders het voertuig in brand te steken mislukte. Experts konden DNA-sporen in de bus veiligstellen, wat uiteindelijk heeft geleid tot de arrestatie van de 37-jarige verdachte.

De moord op Imaç is onderdeel van het omvangrijke onderzoek dat politie en justitie momenteel verrichten naar een reeks liquidaties in de hoofdstad. De verklaringen van kroongetuige Giuseppe 'Peter' la S. zijn daarbij van cruciaal belang.

In 2006 waarschuwde de politie Imaç nog voor een mogelijke aanslag op zijn leven, op basis van uitlatingen hieromtrent van La S.