AMSTERDAM - Twee Nederlandse zussen zijn veroordeeld tot 21 en 18 jaar cel voor het smokkelen van 115 kilo heroïne.

De zussen werden in juni vorig jaar opgepakt in de Britse havenstad Harwich. Zij hadden de drugs in een busje met meubels verstopt. De waarde van de drugs zou meer dan vijf miljoen pond zijn.

De 39-jarige Jacqueline en de 45-jarige Manon werden vorige maand al schuldig bevonden door een Britse rechtbank. Alleen de strafmaat moest nog worden bepaald. Dat is nu gebeurd.

Geruïneerd

De rechter stelde dat de zussen hun levens en die van hun familie hebben geruïneerd, maar dat zij datzelfde hebben gedaan met de levens van honderden Britten, die de drugs zouden hebben gebruikt. "Drugs zijn slecht en de straffen moeten hoog zijn om anderen te ontmoedigen."

De drugsvangst is een van de grootste in de geschiedenis van Harwich. De zussen waren met de boot van Hoek van Holland naar Harwich gevaren.

Bij aankomst in de Britse haven keek de douane in het busje en stelde vast dat de meubels in niet al te goede conditie waren. Toen douaniers wat meubels verschoven, stuitten zij op de heroïne.

Strafmaat

De strafmaat in Groot-Brittannië ligt over het algemeen beduidend hoger dan in Nederland, aldus de reclassering. De zussen hebben 28 dagen de tijd om in hoger beroep te gaan.

Ook kunnen ze een verzoek indienen bij de Nederlandse justitie om de straf hier te mogen uitzitten. Als Nederland dat toestaat spreekt een Nederlandse rechter een nieuw vonnis uit. Dat kan lager zijn dan de Britse straf.