LONDEN - De 41-jarige Brit Pen Hadow is als eerste mens alleen en zonder moderne hulpmiddelen naar de Noordpool gelopen. In tegenstelling tot andere avonturiers maakte hij geen gebruik van tussentijdse voedselvoorziening, benzine en bijzondere hulpmiddelen, meldde de krant The Times dinsdag. Het was Hadows derde poging de Noordpool te bereiken.

Na een tocht van 764 kilometer vanaf Ward Hunt Island aan de Canadese zijde van de Noordpool bereikte hij maandag zijn doel. Hij deed er, lopend en kruipend, 64 dagen over, een dag minder dan het doel dat hij zich had gesteld.

Tijdens zijn barre tocht moest Hadow het zien vol te houden bij temperaturen ver onder het nulpunt, waarbij het dieptepunt min 45 graden Celsius was. Toch kreeg hij ook te maken met grote stukken open water, omdat het ijs was gesmolten, doordat de zon 24 uur per dag scheen. Het meest kritische moment was op 30 april, toen Hadow door dun ijs zakte en tot zijn oksels in het ijskoude water zonk. Daarbij verloor hij een van zijn ski's en liep hij bevriezingswonden op.

Een andere keer stuitte hij op menselijke voetsporen. Die bleken van hemzelf te zijn, wat bewees dat hij geruime tijd in een kring had rondgelopen. Uit angst voor ijsberen sliep hij altijd met een geladen geweer naast zich. Veel levende wezens heeft hij tijdens zijn tocht overigens niet gezien: een paar poolhazen, een zeehond en een sneeuwgors.