DEN HAAG - Het is belangrijk dat de film van Wilders geen verdeeldheid zaait in Nederland. Dat zei minister Hirsch Ballin (Justitie) vrijdag na afloop van een overleg met vertegenwoordigers van verscheidene religieuze, levensbeschouwelijke en minderhedenorganisaties.

"We hebben goed overleg gehad met vertegenwoordigers van religieuze en levensbeschouwelijke groeperingen. Men houdt het hoofd koel. De voorstelling van de islam die Wilders schetst is niet de onze", zei Hirsch Ballin.

De partijen kwamen bijeen met Ballin en minister Ella Vogelaar (Integratie) in het gebouw van het ministerie van VROM. Daar praatten zij over hoe zij de anti-Koranfilm van Geert Wilders hebben ervaren.

Vogelaar

Ook Vogelaar zei te willen voorkomen dat Fitna angstgevoelens in de maatschappij aanscherpt. "Wij laten ons niet tegen elkaar uitspelen", zei Vogelaar, die erg tevreden was met het overleg.

Fitna lokte tot nu toe geen heftige negatieve reacties in het land uit. Toch is de minister van Justitie tevreden over alle voorbereidingen die de regering de afgelopen maanden trof voor de film. "We moeten altijd bedacht zijn en alert blijven", aldus Hirsch Ballin.

Vrijdaggebed

Imams in Nederland zullen tijdens het vrijdaggebed aangeven dat het belangrijk is de rust te bewaren. Die toezegging deed de voorzitter van de Vereniging van Imams vrijdag aan minister Vogelaar na overleg over de film van Wilders.

Tweede Kamer

Het gebouw van de Tweede Kamer is vrijdag gewoon toegankelijk. Dat meldde een woordvoerder vrijdag. Bezoekers en gasten moeten zich wel legitimeren en worden gecontroleerd, zoals gebruikelijk.

Donderdagavond tegen middernacht moesten journalisten en anderen die nog aan het werk waren, het gebouw om veiligheidsredenen onmiddellijk verlaten. De reden werd niet gemeld.

Geen ontruiming

Mensen die zich donderdagavond laat in het Tweede Kamergebouw bevonden, moesten naar buiten. Volgens de politie was er geen sprake van een ontruiming.

"We wilden in kaart brengen wie zich allemaal in het gebouw bevonden. Personen met een accreditatiepasje werden direct weer binnengelaten", aldus een politiewoordvoerder.

Advocaat

Programmamaker Robbie Muntz stapt vrijdag naar zijn advocaat. Muntz is kwaad op Geert Wilders omdat die in zijn film Fitna een audiofragment van hem heeft gebruikt. "Puur jatwerk. Hij had me op zijn minst even kunnen zeggen dat hij dat ging doen."

In de film is de stem van Muntz te horen onder beelden van Theo van Gogh. Het fragment komt volgens de programmamaker uit een radiointerview dat hij met Van Gogh had. Van Gogh vertelde Muntz dat hij niet bang was dat hij ooit vermoord zou worden.

Muntz: "Hij maakt goede sier met mijn interview. En verder is het nog een te onbenullige film ook. Knip- en plak- en jatwerk."