SEOUL - Noord-Korea heeft vrijdag aan de westkust van het land enkele raketten voor de korte afstand afgevuurd. Dat heeft het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap gemeld op gezag van regeringsbronnen in Zuid-Korea.

Een regeringsbron zei dat omstreeks 02.30 uur (Nederlandse tijd) enkele raketten boven de Gele Zee zijn gezien. Een woordvoerder van het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie liet weten dat het de berichten over de afgevuurde raketten onderzoekt.

Het Noord-Koreaanse staatsperbureau KCNA stelde vrijdag in een verklaring dat het de voorgenomen ontmanteling van de eigen nucleaire installaties zou kunnen vertragen. De reden is de onenigheid tussen Noord-Korea en de Verenigde Staten over de ontmanteling.

Niet serieus

Vorig jaar zegde het bewind in Pyongyang toe de nucleaire ambities op te geven. De afgelopen maanden lieten verscheidene Amerikaanse regeringsfunctionarissen echter weten dat Noord-Korea niet serieus werkt om het nucleaire wapenarsenaal af te stoten.

Ook de contacten van Noord-Korea met het zuiden zijn verslechterd. Donderdag stuurde Noord-Korea alle Zuid-Koreaanse regeringsfunctionarissen weg die op een gemeenschappelijke industriële zone in de Noord-Koreaanse grensstad Kaesong werkten.

Uitspraak

Noord-Korea noemde als aanleiding voor de stap een recente uitspraak van de Zuid-Koreaanse minister van Eenmaking, Kim Ha-joong. Die zei dat uitbreiding van Kaesong moeilijk zal worden als Noord-Korea niet meer vaart zet achter de ontmanteling van zijn nucleaire installaties en verbetering van de mensenrechten.