JOHANNESBURG - De Zuid-Afrikaanse politie is op zoek naar de ouders van een achttienjarige blanke jongen, die zegt dat hij twaalf jaar geleden is ontvoerd en dat hij sinds die tijd als blanke slaaf heeft gewerkt in een zwarte sloppenwijk. De jongen, die alleen de Afrikaanse taal Ndebele spreekt, weet zich maar erg weinig te herinneren van zijn bestaan voor zijn ontvoering. Hij kent ook zijn oorspronkelijke naam niet meer, alleen zijn 'zwarte' naam: Happy Sidane.

De jongen dook maandag op bij een politiebureau in Bronkhorstspruit bij Pretoria, waar hij zijn bizarre geschiedenis vertelde. De afdeling vermiste personen en de kinderbescherming zijn nu op zoek naar Happy Sidanes ouders.

De jongen wist alleen te vertellen dat hij op 4 mei 1985 was geboren en dat hij als kind een hondje als huisdier had. Hij herinnerde zich de trouwfoto's van zijn ouders. Verder wist hij dat hij ongeveer een jaar in de plaats Verena had gewoond in het noorden van het land en dat hij op het moment van zijn ontvoering met zijn ouders in Johannesburg woonde.

Boodschappen

De blonde jongen met de bruine ogen vertelde dat hij in 1991 door de werkster van zijn ouders was meegenomen onder het voorwendsel dat zij boodschappen zouden gaan doen. Zij droeg hem over aan een zwart echtpaar, dat hem na drie dagen bij de politie wilde afleveren, kennelijk omdat het niet wist wat het met hem aan moest. De jongen vertelde dat hij te bang was om alleen op het politiebureau te blijven en dat hij uiteindelijk bij het paar was gebleven.

Aanvankelijk bezocht hij een basisschool, waar hij werd gepest omdat hij blank was. Een lerares en buren hadden hem een aantal keren aangeboden hem te helpen, maar daar was niets van terechtgekomen omdat iedereen te bang was voor de vader van de vrouw waar hij verbleef.

Slaan

Ergens tussen 1994 en 1999 zag de jongen zichzelf op de televisie. Toen hij zijn 'moeder' vertelde dat hij zichzelf herkende, sloeg zij hem en verbood zij hem ooit nog naar de tv te kijken.

Slaaf

Toen de vrouw overleed, begon haar vader de jongen als een slaaf te behandelen. Hij moest van school en hij kreeg opdracht vee te hoeden en allerlei minderwaardige klusjes te doen. Als hij iets fout deed, kreeg hij klappen. Zijn 'grootvader' dreigde hem te vergiftigen. Daarom besloot hij na geruime tijd te vluchten. Uiteindelijk bracht een bevriende vrouw hem naar de politie.