AMSTERDAM - Het Landelijk Beraad Marokkanen (LBM) is bij monde van woordvoerder Brahim Bourzik "zeer opgelucht" nu hij de film van Geert Wilders heeft gezien.

"De zorgen die ik en de Nederlandse samenleving hadden voor rellen en dergelijke zijn nu aanzienlijk verminderd." Volgens Bourzik is dat ook te danken aan de inzet van de regering en "meer expliciet aan premier Balkenende en minister Vogelaar".

Ook zegt Bourzik dat Wilders blijkbaar toch goed heeft nagedacht over de film. "Die is binnen de grenzen van de wet."

Contactorgaan

Volgens Yusuf Altuntas van het Contactorgaan Moslims en Overheid zoekt Wilders met zijn film de grens van het toelaatbare op, maar gaat hij niet over de grens heen. Dat is heel subtiel van Wilders, zei Altuntas donderdag in de televisierubriek Netwerk.

Altuntas denkt dat het gros van de moslims in Nederland kalm op de film zal reageren. "In het buitenland zal dat wellicht anders zijn."

Wat dat betreft denkt hij dat bepaalde groepen in het buitenland teleurgesteld zullen zijn in de film. "Die hadden de film misschien willen aanvatten voor protestacties, en hadden daarom wellicht meer vuurwerk willen zien."

Geen belediging

Fitna is geen belediging en zelfs geen provocatie voor moslims. Dit zei hoogleraar islam Maurits Berger donderdag op het NOS Journaal in een reactie op de anti-Koranfilm.

"Het is eigenlijk niet meer dan een aaneenschakeling van plaatjes die we al kennen", zei Berger. De hoogleraar aan de Universiteit Leiden erkent dat er schokkende beelden zijn te zien van bijvoorbeeld de aanslagen op de Twintorens in New York.

"Maar het zijn beelden van daden van criminelen en terroristen die erge dingen hebben gedaan."

Berger zou het "bijzonder overdreven" vinden als de moslimwereld om deze film zou gaan demonstreren.

NIF

De Nederlandse Islamitische Federatie (NIF) laat het kort geding tegen Geert Wilders vrijdag doorgaan, ondanks het feit dat in zijn film op het eerste gezicht geen zaken zitten die zeer kwetsend zijn voor moslims.

Dat zei advocaat E. Köse van de koepelorganisatie donderdag. De NIF zelf heeft nog niet gereageerd op Fitna.

Wilders zelf zal niet aanwezig zijn bij de zitting in de extra beveiligde rechtszaal in Rotterdam, zo zei hij donderdagavond. Hij wees er ook op dat de belangrijkste eis, een beoordeling van de film door een expert voor publicatie, niet meer relevant is.