DEN HAAG - De film van Geert Wilders is geen gewone film met hoofdrolspelers die een dialoog voeren. Het is een lange reeks fragmenten, krantenkoppen en teksten met de boodschap dat de islam een intolerant geloof is dat de wereldmacht wil veroveren.

De Deense cartoon van Mohammed met in zijn tulband een brandend lontje, is aan het begin en einde van de film te zien. Daartussenin worden vertaalde Koranverzen getoond en beelden van slachtoffers van aanslagen, geestelijken die oproepen tot de heilige strijd, gemaskerde mannen die een ontvoerde Westerling onthoofden en een klein meisje dat vindt dat joden 'apen en zwijnen' zijn omdat dat in de Koran staat.

Wilders gebruikt beelden die inmiddels in het collectieve geheugen zijn ingeprent. De vliegtuigen die in 2001 de WTC-torens in New York invlogen ontbreken niet, evenmin als opnamen van de aanslagen in Madrid. Ook zijn beelden van de vermoorde Theo van Gogh te zien, terwijl de kijker hem luchtig hoort doen over een mogelijke aanslag op zijn leven. Daarna volgen fragmenten van Van Gogh's moordenaar Mohammed B. en krantenkoppen over het lot van Van Gogh.

In de aftiteling geeft Wilders aan van welke media en andere organisaties hij al die fragmenten heeft gebruikt. Zijn eigen naam komt terug als verantwoordelijke voor het scenario, samen met Scarlet Pimpernel. Deze heeft de film ook geregisseerd en geproduceerd. De rode pimpernel verwijst naar een roman uit 1905 over een Engelsman die onder dit pseudoniem tijdens de Franse revolutie aristocraten redde van de guillotine.