DEN HAAG - Politicus Geert Wilders heeft donderdagavond zijn anti-Koranfilm Fitna op internet gezet. Dat heeft de PVV-leider laten weten. De langverwachte film verbeeldt de mening van Wilders dat de Koran een fascistisch geschrift is.

De film is te zien via de website www.liveleak.com. Ook op andere plekken is Fitna inmiddels te bekijken.

Fitna toont zeer schokkende beelden van slachtoffers van terroristische aanslagen, gelardeerd met verzen uit de Koran. Aan bod komt onder anderen cineast Theo van Gogh, die luchtig spreekt over een mogelijke aanslag op zijn leven.

Salah Edin

Vervolgens verschijnen beelden van krantenkoppen over de moord op Van Gogh in 2004 en van Mohammed B. Tussendoor zijn ook opruiende imams te zien die spreken over joden en homo's.

De beeltenis van Mohammed B. in de film is echter die van rapper Salah Edin, die op een cd-hoes een persiflage maakte van de foto die door het programma Opsporing Verzocht van Mohammed B. werd getoond.

Edin kan slechts lachen om het misverstand. "Zijn feiten onderbouwen doet hij niet echt", vertelt hij.

Islamisering

Verder toont de film statistieken van het aantal moslims in Nederland. De politicus bepleit een stop van de islamisering en het verdedigen van de Nederlandse vrijheden. Het kabinet heeft de film al bekeken.

Wilders had vooraf gewaarschuwd dat aan het einde van de 17 minuten durende film "iets zou gebeuren". Fitna eindigt met het geluid van een blad dat uit een telefoonboek wordt gescheurd.

Teksten

Daarna volgt de tekst: "Want het is niet aan mij, maar aan moslims zelf om de haatdragende verzen uit de Koran te scheuren. Moslims willen dat u ruimte geeft aan de islam, maar de islam biedt geen ruimte aan u. Van de overheid moet u respect hebben voor de islam, maar de islam heeft geen enkel respect voor u.

De islam wil overheersen, onderwerpen en is uit op de vernietiging van onze Westerse beschaving. In 1945 werd in Europa het nazisme overwonnen. In 1989 werd in Europa het communisme overwonnen. Nu moet de islamitische ideologie worden overwonnen. Stop de islamisering. Verdedig onze vrijheid."

Einde

Het laatste beeld van Fitna betreft een leeg boek met op de linkerpagina de Deense spotprent van de profeet Mohammed, waarin zijn tulband tevens een bom is. Na enkele seconden aftellen wordt een ontploffing gesuggereerd.

Reactie Wilders

Wilders noemt Fitna een "nette film". Hij kan zich voorstellen dat moslims er niet blij mee zijn, maar hij benadrukt dat hij zich aan de feiten heeft gehouden. De film is volgens hem ook "duizend kilometer binnen de kaders van de wet", zei hij donderdag.

Terreurbestrijdingsdienst

Wilders heeft een hoge medewerker van de terreurbestrijdingsdienst NCTb een uur of drie van tevoren gewaarschuwd dat zijn anti-Koranfilm op internet zou verschijnen.

Kabinet

Wilders hoopt dat het kabinet op een andere manier zal reageren dan het zich tot dusver over zijn project heeft uitgelaten. Hij wil "een volwassen debat" over de inhoud van zijn film.

"Ik denk dat premier Balkenende zich wel even achter zijn oren zal krabben als hij deze film ziet."

Rellen

Wilders hoopt dat er geen rellen uitbreken. "Mijn film is niet bedoeld om rotzooi uit te lokken." Maar volgens hem kan de maker van de film nooit verantwoordelijk worden gehouden voor rellen of boycots.

Hij hoopt dat de film leidt tot een discussie over de nadelen van de islam in Nederland en in het buitenland. Hij nodigt moslims expliciet uit daaraan mee te doen.

Onderzoek OM

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat onderzoek doen naar mogelijke strafbare feiten in de anti-Koranfilm van PVV-leider Geert Wilders.

Premier Jan Peter Balkenende gaf in een persconferentie aan dat het OM "uiteraard" zal bezien of er strafrechtelijk over de schreef is gegaan en hoe de film zich verhoudt tot het strafrecht. In dit soort omstandigheden wordt volgens Balkenende altijd naar de juridische grenzen gekeken.

Kijkers

De Nederlandse versie van de film was donderdagavond rond 22.00 uur ruim 1,9 miljoen keer bekeken. De Engelse variant was op dat moment ruim 1,1 miljoen keer bezichtigd.

Rustig

Het ministerie van Binnenlandse Zaken neemt donderdagavond naar aanleiding van Fitna tot dusver geen bijzonderheden waar.

Dat liet een woordvoerder weten. Het Nationaal CrisisCentrum (NCC) van het ministerie houdt de boel in de gaten. Het departement maakt vrijdag opnieuw de balans op.

Wilders verwacht ook gewoon in Nederland te kunnen blijven. "Ik zit in Nederland nu, niet in het buitenland. Wat er verder gebeurt, mag ik niet zeggen." Voorafgaand aan de publicatie van Fitna werd gesuggereerd dat de politicus direct na het verschijnen van de film naar het buitenland zou moeten.

Ontruimd

Het gebouw van de Tweede Kamer is donderdagavond rond middernacht om veiligheidsredenen ontruimd. Iedereen die er nog is of werkt, moest het pand verlaten.

Aangifteformulieren

Mensen die aangifte willen doen tegen Geert Wilders wegens de film, kunnen hiervoor voorgedrukte aangifteformulieren gebruiken. De politiekorpsen Flevoland, Gooi- en Vechtstreek en Utrecht ontwikkelden de formulieren samen met het Openbaar Ministerie (OM). Dat zei een woordvoerster van de politie Flevoland donderdag.

De drie korpsen willen de "uniformiteit borgen" in de verwachte stroom van aangiftes tegen de politicus. Volgens de woordvoerster worden de standaardformulieren vermoedelijk ook in de rest van Nederland gebruikt.

Bij het doen van aangifte hoeven alleen de naam Geert Wilders en de naam van de film nog te worden ingevuld. Aangevers kunnen kiezen uit diverse artikelen waarover ze aangifte willen doen. Daaronder is bijvoorbeeld aanzetten tot (godsdienst-)discriminatie.

Fitna online