DEN HAAG/EUVEREM - De tijdelijke noodopvang voor nieuwe asielzoekers is in korte tijd volgestroomd door massale aanmeldingen van Chinezen.

Woordvoerders van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) en de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) hebben dat donderdag laten weten.

Ter Apel

In de afgelopen anderhalve week hebben zich bij het aanmeldcentrum in Ter Apel ongeveer zeshonderd Chinezen gemeld. Normaal zijn dat er hooguit enkele.

De Chinezen verblijven al in Nederland en de IND heeft het vermoeden dat in de Chinese gemeenschap het gerucht gaat dat ze nu eenvoudig een verblijfsvergunning kunnen krijgen.

Waar het verhaal vandaan komt, is nog onbekend. De IND acht inwilliging van de aanvragen van de Chinezen onwaarschijnlijk. De verzoeken worden versneld afgehandeld.

Problemen

De eerste problemen ontstonden woensdag toen het COA geen plaats meer kon bieden in de bestaande tijdelijke opvang, de zogenoemde Tijdelijke Noodvoorziening Vreemdelingen. Op het laatste moment werden huisjes gehuurd op een bungalowpark in Euverem (Zuid-Limburg), zonder dat de gemeente Gulpen-Wittem op de hoogte was.

Ontstemd

Woensdagavond arriveerden in Euverem 150 asielzoekers (uit Somalië en Irak). De gemeente reageerde ontstemd. "Wij waren compleet verrast. We hebben het COA direct om uitleg gevraagd en ons ongenoegen geuit", aldus burgemeester Bas van den Tillaar in een verklaring.

Huurovereenkomst

Het COA heeft met de eigenaar van het bungalowpark voor een half jaar een huurovereenkomst getekend. De capaciteit bedraagt 400 asielzoekers.

Omwonenden zijn donderdag met een brief geïnformeerd. Volgende week is er een informatieavond.