AMSTERDAM - Willem Holleeder voelde zich zo bedreigd dat hij een paar maanden voor zijn arrestatie, begin 2006, contact heeft opgenomen met de Criminele Inlichtingen Eenheid (CIE) van de politie in Amsterdam.

Dat schrijft NRC Handelsblad donderdag op basis van bronnen in de onderwereld en rond het strafrechtelijk onderzoek naar Holleeder. 'De Neus' werd eind vorig jaar veroordeeld tot negen jaar cel voor afpersing.

In 2005 werden vonden vlak na elkaar vier liquidaties plaats, onder meer die op oud-advocaat Evert Hingst en vastgoedhandelaar Kees Houtman. Die zouden door de Turkse vermeende hasjhandelaar Atilla Ö. zijn benaderd voor informatie over Holleeder.

Van der Bijl

De in 2006 geliquideerde kroegbaas Thomas van der Bijl zocht zelf contact met Ö., die zou hebben willen weten waar Holleeder verbleef en hoe hij zich verplaatste. Een criminele informant meldde de nieuwsgierigheid bij de CIE.

Ö., die drie coffeeshops in Amsterdam zou hebben gehad, zit vast in Turkije. Hij zou worden verdacht van liquidaties in dat land.