LEEUWARDEN - Leeuwarden zet een nieuw wapen in in de strijd tegen uitgaanspubliek dat zich niet aan de regels houdt: een 'sprekende' camera. De gemeente liet donderdag weten dat de bewakingscamera's vanaf 12 april in bedrijf komen.

De camera's zijn uitgerust met een luidspreker waarmee een politieagent op afstand mensen kan toespreken. Volgens de gemeente heeft Leeuwarden met deze camera's een primeur in een openbare ruimte. Op particuliere terreinen staat nu al dit soort camera's.

Leeuwarden heeft in het uitgaansgebied in de binnenstad al gewone camera's hangen. Een daarvan wordt vervangen door de pratende camera. De camera staat in verbinding met de meldkamer van de politie.

Microfoon

De dienstdoende agent ziet via een beeldscherm in de meldkamer misdragingen van uitgaanspubliek. De agent kan daarop via een microfoon het uitgaanspubliek toespreken.

De betreffende agenten krijgen een speciale opleiding. Mochten de corrigerende teksten geen effect hebben, dan gaat de politie de straat op om in te grijpen.

Proef

Volgens de gemeente is bij een proef in Engeland gebleken dat de corrigerende teksten werken. Escalatie van bijvoorbeeld ruzies zou worden voorkomen, doordat uitgaanspubliek beter in de gaten heeft dat het op camera te zien is.