DEN HAAG - De Tweede Kamer steunt de uitzending van zestig Nederlandse mariniers naar het Afrikaanse Tsjaad. Coalitiepartijen CDA, PvdA en ChristenUnie zijn voor, net als GroenLinks, D66 en de SGP.

DEN HAAG - De Tweede Kamer steunt de uitzending van zestig Nederlandse mariniers naar het Afrikaanse Tsjaad als onderdeel van de Europese missie EUFOR. CDA, PvdA, ChristenUnie, GroenLinks, D66 en de SGP zijn voor. Maar de grootste oppositiepartijen - de VVD en de SP - en de PVV zijn tegen. Samen vertegenwoordigen zij 55 van de 150 Tweede Kamerleden.

Dat bleek donderdag tijdens het afrondende debat over de missie. EUFOR moet vluchtelingen en hulpverleners beschermen in het grensgebied.

Formeel heeft het kabinet geen toestemming nodig van de Kamer voor een militaire missie maar het streeft traditiegetrouw naar een brede steun. Die is minder groot dan bij het besluit om de missie in Afghanistan te verlengen.

CDA

Het CDA had eerder moeite met het plan, maar dat kwam vooral omdat de fractie weinig tijd had om de missie te bespreken. Uiteindelijk staat de hele fractie achter de uitzending, zei CDA-Kamerlid Karien van Gennip.

Van de SP en de PVV was al bekend dat zij tegen de missie waren. De VVD vindt dat alle aandacht naar de missie in Uruzgan moet uitgaan. Volgens de liberalen moet gekeken worden of de mariniers niet kunnen worden ingezet om de uitzenddruk voor Uruzgan te verkleinen.

Liberia

De laatste keer dat de VVD tegen een missie stemde, was in 2003 toen een militair hospitaalschip naar de kust van Liberia ging. De VVD was als enige partij tegen.

Minister Eimert van Middelkoop (Defensie) wilde donderdag niet verhelen dat het hem pijn doet dat de liberalen de uitzending naar Tsjaad niet steunen.

Verantwoordelijkheid

Het CDA en de PvdA vielen de SP aan, omdat zij wel de humanitaire ramp in het gebied erkennen maar geen verantwoordelijkheid willen nemen om te helpen.

De SP blijft er echter bij dat EUFOR niet neutraal is vanwege de grote Franse rol erin. Frankrijk steunt het Tsjadische bewind. Het kabinet vertrouwt wel op de onpartijdigheid en heeft toegezegd sterk hierop te zullen letten.

Verdonk

De Partij van de Dieren en de eenpersoonsfractie van Rita Verdonk waren niet bij het debat aanwezig.

Verdonk ligt nog in het ziekenhuis vanwege een gescheurde spier en haar woordvoerster kon niet aangeven wat Verdonks standpunt is over Tsjaad.