MOSKOU - De nieuwgekozen Russische president Dmitri Medvedev voorspelt dat sommige mensen mogelijk zullen proberen hem tijdens het presidentschap uit te dagen.

Dat staat op zijn officiële website. Het is voor het eerst dat hij toegeeft dat er mogelijk een machtsstrijd zal ontstaan in het Kremlin.

Kremlin-waarnemers zeggen dat fracties nauwverbonden aan de vertrekkende president Vladimir Poetin nerveus zijn over het aantreden van Medvedev.

Ze willen dat Poetin kan terugkeren naar het presidentschap als Medvedev niet geschikt blijkt voor de functie. Poetin heeft Medvedev voorgedragen als president en zal onder hem dienen als premier.

Houdbaarheid

Volgens Medvedev zal het partnerschap tussen hem en Poetin "worden getest op zijn houdbaarheid". Hij vervolgt: "Ik ben er zeker van dat sommige mensen deze regeling op hun eigen manier zullen interpreteren en zullen zoeken naar gaten (in de samenwerking)."

Hij zei niet specifiek dat de uitdaging uit kringen binnen het Kremlin zal komen, maar oppositiepartijen zijn zwak en gemarginaliseerd. Daarmee lijkt een machtsstrijd binnen de regering voor de hand te liggen. Medvedev neemt officieel de macht in mei over.

Geheime dienst

Volgens analisten zal het verzet vooral komen van de 'siloviki'. Dit zijn functionarissen die net als Poetin een achtergrond in de geheime dienst hebben.

Zij beschouwen Medvedev als een buitenstaander. Hij komt uit de zakenwereld. De nieuwe president zegt op de website geen bezwaar te hebben tegen voormalige inlichtingenofficieren in vooraanstaande functies.