ARNHEM - Het Openbaar Ministerie (OM) in Arnhem stelt geen strafvervolging in tegen de Nijmeegse hoogleraar strafrecht Peter Tak.

De Amsterdamse advocaat Bart Nooitgedagt had aangifte gedaan tegen hem wegens het aanzetten tot meineed.

Volgens een woordvoerster van het OM zijn uit een onderzoek geen concrete feiten naar voren gekomen, die aanleiding zouden kunnen geven tot vervolging.

Tak zei in juli vorig jaar in een interview in dagblad De Pers dat hij bedreigde getuigen soms adviseert te verklaren dat zij zich niets meer kunnen herinneren van een bepaalde zaak.

Het OM vindt dat een zeer algemene opmerking, aldus de woordvoerster donderdag.

Meineed

Volgens Nooitgedagt zou de Nijmeegse hoogleraar meineed uitlokken met een dergelijk advies.

De advocaat wilde dat het OM zou uitzoeken in welke zaken bange getuigen een dergelijk advies van Tak zouden hebben gekregen. Die zaken zouden dan mogelijk in aanmerking komen voor een nieuw proces.

Opgeblazen

Tak is blij met de beslissing van het OM, maar zegt nooit iets anders te hebben verwacht. Hij vond de aangifte van de advocaat nogal naïef en enorm opgeblazen.

"Ik lok niet uit tot het verklaren van iets anders dan de waarheid. Alleen kunnen sommige getuigen die worden bedreigd en die van justitie onvoldoende garanties voor hun veiligheid krijgen, soms niets anders dan zeggen dat ze het niet zo goed meer weten."