BRUSSEL - De grenscontroles op de luchthavens in de nieuwe Schengenlanden worden met ingang van komende zondag afgeschaft. In december vorig jaar werden de land- en zeegrenzen met de negen nieuwe leden al volledig opengesteld.

De luchtgrenzen konden toen nog niet geopend worden, omdat de internationale vluchtschema's slechts twee keer per jaar worden veranderd, in de herfst en in het voorjaar.

Ook zorgde de openstelling voor technische problemen op sommige luchthavens. Passagiers die reizen binnen het Schengengebied moeten strikt gescheiden blijven van andere internationale reizigers.

Passagiers

Voor vliegtuigpassagiers betekent het opengooien van de luchtgrenzen dat zij nu ook zonder grenscontroles naar de EU-landen in het oosten van Europa kunnen vliegen.

Het gaat om luchthavens in Polen, Tsjechië, Slowakije, Hongarije, Slovenië, Estland, Letland, Litouwen en het eiland Malta. De veiligheidscontroles voor het betreden van een vliegtuig blijven bestaan.

Schengen

Het Europese grensakkoord is genoemd naar het Luxemburgse drielandenpunt Schengen, waar de regeringen van Nederland, België, Luxemburg, Duitsland en Frankrijk in 1985 besloten hun onderlinge grenzen open te stellen.

Voor 22 december 2007 bestond het Schengengebied uit de vijftien 'oude' EU-landen, minus Groot-Brittannië en Ierland, aangevuld met de niet-EU-landen Noorwegen en IJsland.

Nu bestaat Schengen uit 24 landen. De komende jaren wordt de toetreding verwacht van Cyprus, Roemenië, Bulgarije en niet EU-lid Zwitserland.