UTRECHT - Het wordt niet alleen mager maar ook ingewikkeld door het regeerakkoord. Het is moeilijk om een standaard koopkrachtplaatje te maken dat voor een grote groep geldt. Het Nibud denkt dat veel Nederlanders straks door de bomen het bos niet zullen zien en zonder hulp of voorlichting verkeerde beslissingen nemen.

Dat constateert dit Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting na bestudering van de maatregelen van het aanstaande kabinet. Het Nibud gaat er vanuit dat het akkoord nadelig is voor huishoudens die hun inkomen van de overheid hebben, zoals ambtenaren of mensen met een uitkering. Gezinnen met kinderen worden wat meer gespaard.

Het Centraal Planbureau komt op een gemiddeld effect op de koopkracht van tussen de min driekwart en plus driekwart procent. Maar dat gemiddelde zegt heel weinig, vinden de rekenaars van het Nibud. Het hangt allemaal af in hoeverre men te maken krijgt met de nieuwe besluiten.

De 400 euro eigen risico per gezin voor de ziektekosten is daarvan het beste voorbeeld. "Je merkt er niets van als je nooit naar de dokter gaat maar des te meer als iemand in het gezin ziekelijk is. Voor ingrepen in de WAO en de WW geldt hetzelfde. Als het jou aangaat, ben je slecht af", constateert het Nibud.

Huishouden

Van een huishouden wordt meer eigen initiatief gevraagd. Waar zaken nu collectief worden geregeld en betaald, moet een huishouden straks veel meer zelf regelen. Commerciële marktpartijen kunnen gebruik gaan maken van de ongerustheid en onwetendheid van de consument, waarschuwt het Nibud. Ze kunnen bijvoorbeeld inspringen op de zorgkosten die uit het ziekenfonds gaan.