BRUSSEL - De Europese regeringsleiders moeten niet langer wegkijken bij de Chinese mensenrechtenschendingen in Tibet.

De EU moet kritiek durven leveren en niet bang zijn voor de economische gevolgen, betoogde de voorzitter van het Tibetaanse parlement in ballingschap, Karma Chophel, woensdag tijdens een bezoek aan het Europees Parlement in Brussel.

De Europese leiders moeten niet vanwege economische belangen gaan schipperen met de moraal en met de levens van onschuldige mensen, zei Chophel. Volgens hem zijn tijdens de botsingen tussen Tibetanen en het Chinese leger de afgelopen weken 135 Tibetanen gedood, duizend mensen gewond geraakt en zeker 400 mensen gearresteerd.

Openingsceremonie

Chophel toonde zich een tegenstander van een boycot van de Olympische Spelen, die deze zomer in China gehouden worden. Over het wegblijven bij de openingsceremonie had hij geen uitgesproken mening.

De Europese Unie en de Europese Commissie zien niets in een boycot van de Spelen. België en Frankrijk hebben wel gesuggereerd bij de openingsceremonie weg te blijven.

Welkom

Voorzitter Hans-Gert Pöttering van het Europees Parlement zei dat de dalai lama, de in ballingschap levende geestelijk leider van Tibet, altijd welkom is in het EP om het parlement toe te spreken.

Hij zei afgelopen zondag dat een boycot van de Spelen gerechtvaardigd zou zijn als China niet gaat onderhandelen met de dalai lama.

Fracties

Europarlementariërs spraken woensdag harde woorden over het optreden van de Chinese regering in de kwestie Tibet de afgelopen weken. Enkele parlementariërs pleitten voor een boycot van de Spelen, maar de grote fracties van christendemocraten, socialisten en liberalen voelen daar niet voor.