DEN HAAG - PVV-leider Geert Wilders heeft zijn achterban woensdag opgeroepen geld te doneren aan zijn partij. Op zijn weblog zegt hij aan te kijken tegen enorme kosten die zijn gemoeid met zijn anti-Koranfilm Fitna "en de naweeën".

Wilders wijst erop dat de PVV geen subsidie wil en daarom is aangewezen op mensen die de partij willen steunen. Hij doet de oproep zowel in het Nederlands als in het Engels.

Wanneer Wilders zijn film op internet zet, is nog niet bekend. Zijn Amerikaanse provider heeft afgelopen weekeinde de website uit de lucht gehaald die hij daarvoor wilde gebruiken. De politicus stelde daarop bezig te zijn met andere mogelijkheden om de film via internet te verspreiden.

Verhagen

Het kabinet stapt niet naar de rechter om te proberen de film verboden te krijgen. "We hebben gekeken naar de mogelijkheden en die zijn er niet", zei minister Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken.

De CDA-bewindsman reageerde op uitlatingen van zijn partijgenoot minister van staat Hans van den Broek. Die wil dat het kabinet aan de rechter vraagt wat zwaarder weegt: de vrijheid van meningsuiting of het landsbelang.

Rechtszaal

Het kort geding dat de Nederlandse Islamitische Federatie (NIF) tegen Wilders heeft aangespannen, dient vrijdag in de extra beveiligde rechtszaal in Rotterdam. De voorzieningenrechter in Den Haag behandelt de zaak, maar besloten is voor deze zitting naar Rotterdam uit te wijken.

De NIF wil bij de rechter afdwingen dat een onafhankelijk expert kijkt of de rolprent van Wilders grievend is voor moslims en de islam. Als dat zo is, wil de organisatie de vertoning laten verbieden.

Omstreden

De Tsjechische minister van Binnenlandse Zaken is woedend dat een ultrarechtse partij de omstreden film op haar website wil zetten. Volgens minister Ivan Langer is het aanbod van de Tsjechische Nationale Partij (NP) onverantwoordelijk.

Hij spreekt van een aanbod van "onverschillige dwazen". Parlementariërs van de oppositie vrezen zelfs voor aanslagen als Tsjechië wordt betrokken bij de publicatie.

Doordringen

Een delegatie van Nederlandse christenen en moslims heeft woensdag in Cairo de Egyptische pers ervan proberen te doordringen dat de Nederlandse overheid de film niet kan verbieden. Zij wilde bovendien duidelijk maken dat de meeste Nederlanders niet achter de PVV-leider staan.

De delegatie sprak een dag eerder ook met grootimam Mohammed Sayyid el Tantawi van Al Azhar, het meest prestigieuze (soennitische) religieuze instituut van de Arabische wereld. De grootimam deed het aanbod om de boodschap van Wilders van commentaar en verbeteringen te voorzien.