AMSTERDAM - Jesse R., vermeende 'hitman' in de Amsterdamse onderwereld, heeft tegenover de rechter-commissaris in Amsterdam verklaard dat kroongetuige Giuseppe 'Peter' la Serpe liegt.

Volgens weekblad Vrij Nederland, dat de vorige week afgelegde verklaring van R. heeft ingezien, heeft R. volstaan met een kort statement.

R. werd begin vorig jaar in Marokko gearresteerd en onlangs uitgeleverd aan Nederland. De Nederlandse politie heeft R. in zijn Marokkaanse cel aan te tand gevoeld, maar de verdachte zweeg toen over de diverse moordzaken waarbij hij betrokken zou zijn.

Handlangers

Jesse R. en La S. zijn volgens laatstgenoemde geruime tijd criminele handlangers geweest. Volgens La S. hebben zij in november 2005 samen de liquidatie van vastgoedhandelaar Kees Houtman uitgevoerd.

La S. beticht zijn vroegere maatje van meerdere afrekeningen in de onderwereld, dan wel het smeden van plannen en treffen van voorbereidingen daartoe.

La S. beschuldigt ook een aantal anderen, onder wie Ali A., Sjaak B. en Fred R. Ali A. en Fred R. zouden hebben gefungeerd als 'makelaar' tussen opdrachtgever(s) en uitvoerders, Sjaak B. zou wapenleveranties voor zijn rekening hebben genomen. "Allemaal leugens", zo citeert Vrij Nederland de reactie van Jesse R. op deze aantijgingen.

Onderzoek

Justitie is volop bezig met het onderzoeken van een reeks liquidaties in de Amsterdamse onderwereld, van 1993 tot heden, en hoopt komend najaar te kunnen beginnen met het monsterproces tegen een reeks verdachten, onder wie Jesse R.

Ook La S. zal dan terechtstaan. Hij heeft een deal met het Openbaar Ministerie in Amsterdam gesloten; in ruil voor zijn verklaringen heeft het OM hem een fors gematigde strafeis toegezegd.

Donderdag staan La S., Ali A. en Sjaak B. pro forma voor de rechter. De advocaten van A. en B. zullen betogen dat hun cliënten niet langer op basis van de verklaringen van kroongetuige La S. in voorarrest kunnen worden gehouden. Volgens de raadslieden is La S. een volstrekt onbetrouwbare getuige.