BRUSSEL - De Europese Commissie veroordeelt arrestaties van demonstranten dinsdag in Wit-Rusland. Dat zei eurocommissaris voor Buitenlandse Betrekkingen Benita Ferrero-Waldner woensdag.

Tijdens de viering van een nationale feestdag werden zeker honderd vreedzame demonstranten, onder wie journalisten, opgepakt.

Onafhankelijkheid

De feestdag stond in het teken van een korte periode van onafhankelijkheid van het land na 25 maart 1918. De betogers zwaaiden met de oude Wit-Russische vlag uit de pre-sovjetperiode en met de vlag van de Europese Unie.

Ferrero-Waldner veroordeelde de arrestaties die volgens haar in strijd zijn met fundamentele principes als vrijheid van meningsuiting.

Mensenrechten

De commissaris benadrukte dat het aanbod tot een volledig partnerschap tussen Wit-Rusland en de Europese Unie blijft staan. Wel dient het land overtuigende stappen te zetten naar democratie. Ook dienen mensenrechten en de rechtsstaat te worden gerespecteerd.

Westerse landen uiten al jaren kritiek op het regime van president Alexander Loekasjenko. Ze beschuldigen hem van het opsluiten van oppositieleiders en mensenrechtenschendingen. Wit-Rusland wordt ook wel 'de laatste dictatuur van Europa' genoemd.