MAASTRICHT - Illegale hennepteelt, aftappen van stroom, slechte woonomstandigheden en bodemvervuiling. Vinkenslag langs de A2 bij Maastricht, het grootste woonwagenkamp van Nederland, bezorgt de omgeving al jaren overlast. De politie besloot dinsdag met een macht van zevenhonderd agenten een inval te doen in de 'vrijstaat'.

De autoriteiten zaten de kampers al vaker op de huid, maar de problemen bleven voortduren. In loodsen op het terrein werden meerdere malen wietplantages gevonden. Volgens energieleverancier Essent is de afgelopen jaren met elektriciteitsmeters geknoeid en voor 250.000 euro illegaal stroom afgetapt. Bewoners betalen ook niet altijd keurig hun belastingen.

Drugs

De politie deed in november 1994 een inval met honderd man, waarbij een hoeveelheid soft- en harddrugs, drie auto's en enkele vuurwapens in beslag werden genomen. In april vorig jaar gingen veertig agenten op zoek naar hennepkwekerijen. Ze namen 8000 planten in beslag, maar werden door woedende bewoners van het kamp verjaagd.

Angst

De angst voor de mensen van Vinkenslag zit diep in Zuid-Limburg. Overheden en bedrijven durfden tot nog toe niet goed in te grijpen, waardoor het woonwagenkamp een uitzonderingspositie heeft gekregen. Burgemeester Leers van Maastricht wil daar een einde aan maken. Hij besloot vorige maand dat het uit moet zijn met de intimidatiepraktijken door bewoners van Vinkenslag. Iedereen moet zich aan de regels houden, vindt de burgemeester. Uiterlijk in 2006 moet het kamp functioneren als een normale woonwijk.

Woonwagens

Op Vinkenslag staan nu 125 woonwagens met ongeveer 350 bewoners. Over drie jaar moet het kamp een bedrijventerrein zijn voor officieel goedgekeurde autohandel, waarop maximaal tachtig wagens voor handelaren staan. De overige bewoners moeten verhuizen naar kleinere kampjes in de stad. De operatie kost 24 miljoen euro, grotendeels betaald door het Rijk.

Vertegenwoordigers van de gemeente Maastricht voerden het afgelopen half jaar gesprekken met de kampers om de verhuizing zo normaal mogelijk te laten verlopen. Burgemeester Leers toonde zich in december optimistisch over de voortgang.

In Limburg is niet iedereen overtuigd dat de sanering een succes wordt. Volgens districtschef G. van Klaveren is het met tachtig woonwagens nog steeds moeilijk om de orde te handhaven. Een eerder plan om Vinkenslag op te delen in kleinere kampen leidde in maart tot de bezetting van de raadszaal in Maastricht door 150 woonwagenbewoners.