AMSTERDAM - Minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen (CDA) heeft uitgehaald naar SP-Kamerlid Ewout Irrgang.

Irrgang beschuldigt de minister ervan dat hij de Tweede Kamer verkeerd heeft geïnformeerd over de affaire rond de onkostenvergoeding van oud-minister Eveline Herfkens (PvdA).

"Het is een ongefundeerde beschuldiging", zei een naar eigen zeggen verbijsterde Verhagen woensdagochtend op BNR Nieuwsradio. "Het zou hem sieren als hij zich eens op de feiten zou baseren."

Boos

"Ik ben boos", bijt Verhagen van zich af. "Ik ken dat memo. Desalniettemin heb ik de Kamer laten weten dat niet te achterhalen is wie de onkostenvergoeding heeft geïnitieerd. Dat doe ik niet zomaar. Ik lieg de Kamer niet voor."

Irrgang liet dinsdag weten dat hij over een brief van Buitenlandse Zaken beschikt waaruit zou blijken dat het ministerie zelf een onkostenvergoeding aan Herfkens heeft aangeboden.

Eerder verklaarden Verhagen en zijn collega van Ontwikkelingssamenwerking Bert Koenders (PvdA) in de Kamer dat niet meer is na te gaan wie er over de onkostenvergoeding is begonnen.

Overwegen

Vergoeding van onder meer de huur van Herfkens' appartement, maar ook onder meer verhuiskosten en herinrichtingskosten, is 'wellicht te overwegen', staat in de brief. Irrgang stelde dat hij niet anders kon concluderen dat de Tweede Kamer verkeerd is geïnformeerd.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken liet dinsdag weten dat de brief een vervolg is op een gesprek dat Herfkens eerder met de directie personeelszaken van het departement had gehad.

Reactie

Het ministerie blijft erbij dat niet is vast te stellen wie de contacten over de vergoedingen geïnitieerd heeft. Verhagen laat zich woensdag in soortgelijke bewoordingen uit. "Dit memo is een reactie op een eerste gesprek dat heeft plaatsgevonden."

Verhagen richt zijn pijlen specifiek op Irrgang, hoewel de VVD zich achter de SP'er lijkt te scharen. Zo sprak VVD-Kamerlid Arend Jan Boekestijn van een 'doodzonde'. "Je mag niet zomaar jokkebrokken naar de Tweede Kamer toe."