EINDHOVEN - De gemeenteraad van Eindhoven heeft VVD-er A. Sakkers als eerste geplaatst op de voordrachtslijst voor het burgemeestersschap van Eindhoven. Op de tweede plaats staat oud-Kamerlid R. van Gijzel (PvdA). Sakkers is nu nog burgemeester van Heerlen.

Eindhoven heeft een nieuwe burgervader nodig omdat burgemeester R. Welschen (PvdA) eind oktober aftrad na het kabinetsbesluit om de herindeling van de lichtstad stop te zetten. Elf van de 41 raadsleden stemden tegen de voordracht van Sakkers.

Deal

De voordracht van Sakkers had heel wat voeten in de aarde. Zo lekte zijn naam uit en er zou sprake zijn van een deal tussen het CDA en de VVD over de verdeling van twee politieke posten in Noord-Brabant.

Als de liberalen de burgemeester van Eindhoven mochten leveren, zou het CDA de post van Commissaris van de Koningin behouden. Die afspraak zou zijn gemaakt tijdens de onderhandelingen van het nieuwe kabinet.

Vertrouwenscommissie

Die mogelijke koehandel zorgde ervoor dat de vertrouwenscommissie maandagavond al met haar aanbevelingslijst naar buiten kwam. Tijdens een spoedvergadering van de gemeenteraad bleek echter niets van de mogelijke deal. "Uiteindelijk was het de PvdA die het als enige niet vertrouwde," aldus PvdA-fractievoorzitter J. van den Biggelaar.

Maar de meerderheid van de gemeenteraad vond niet dat er sprake was van een 'deal'. De raad vond het in elk geval niet aantoonbaar gemaakt. Wel vindt de fractievoorzitter het vreemd dat de naam van Sakkers al was uitgelekt voordat de gemeenteraad zich over de voordracht had uitgesproken.

Van Gijzel

De kans dat Sakkers ook daadwerkelijk de nieuwe burgemeester wordt, is groot. Vaak benoemt de minister van Binnenlandse Zaken de nummer één op de aanbevelingslijst. Van den Biggelaar betreurt het dat PvdA's Van Gijzel niet als eerste staat aanbevolen.

"Veertig procent van de Eindhovenaren zien hem zitten als nieuwe burgemeester." De sociaal-democraten worden gesteund door een onderzoek dat het Eindhovens Dagblad in maart hield. Daaruit bleek dat 41 procent van de Eindhovenaren het oud-Kamerlid graag met een burgemeestersketting zouden zien.

Ook vonden de Eindhovenaren het jammer dat er geen burgemeestersreferendum kwam. CDA, VVD en Leefbaar Eindhoven veegden eind januari het referendum van tafel waardoor er een vertrouwenscommissie werd ingesteld.