DEN HAAG - De Nederlandse bijdrage aan de Europese missie EUFOR in het oosten van Tsjaad duurt tot 15 maart 2009. De mariniers gaan evenmin onder VN-vlag verder. Dat zei minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) dinsdag tijdens een debat over het kabinetsplan om zestig mariniers te sturen naar het Afrikaanse land.

De EUFOR moet in het gevaarlijke grensgebied honderdduizenden vluchtelingen en de hulpverleners beschermen tegen geweld van opstandelingen en bandieten. De Nederlanders zullen als verkenners fungeren als de ogen en de oren van een Iers bataljon.

Als de Kamer instemt, zijn ze medio mei operationeel. De uitzending duurt dan feitelijk nog tien maanden.

VN-troepen

De Kamer wilde weten wat er gebeurt na maart 2009. Het is de bedoeling dat VN-troepen de taken overnemen. De coalitie is verdeeld over een eventuele verlenging door Nederland. De PvdA is voor maar het CDA en de ChristenUnie zijn tegen.

Verder poogde Verhagen de grote zorgen van de hele Kamer te temperen over de neutraliteit van de EUFOR. De helft van de 3700 troepen bestaat uit Fransen, die ook de leiding hebben over de missie van dertien landen.

Frankrijk

Frankrijk is een oud-kolonisator van Tsjaad en heeft ook permanente troepen in het Afrikaanse land. De EUFOR mag zich niet mengen in het conflict tussen de rebellen en het bewind van president Idriss Deby.

Volgens Verhagen zitten deze Franse troepen in een ander gebied dan de EUFOR en is er dus geen vermenging en geen verwarring bij de bevolking. Ook zei hij dat Parijs juist bewust is van het belang van de onafhankelijkheid van EUFOR en daar ook naar handelt.

Neutraliteit

Het kabinet zal volgens Verhagen actie ondernemen in de richting van Parijs als de neutraliteit in het geding zou komen. Minister Eimert van Middelkoop (Defensie) benadrukte dat de Fransen 700 kilometer van de Nederlandse mariniers verwijderd zijn.

De VVD wilde weten of de Nederlandse bijdrage een ruil was voor de steun van Frankrijk in Uruzgan. Van Middelkoop gaf aan blij te zijn met de zeventig opleiders die hij afgelopen najaar van Frankrijk kreeg toegezegd en dat het dan logisch is dat een beroep op Nederland wordt gedaan voor een voor Frankrijk belangrijke missie in Tsjaad.