DEN HAAG - Regeringspartijen CDA en ChristenUnie en de PvdA staan tegenover elkaar als het gaat om een eventuele verlenging van de EU-missie in Tsjaad. Dat bleek dinsdag tijdens de behandeling van het kabinetsplan om zestig Nederlandse mariniers naar Oost-Tsjaad te sturen om vluchtelingen en hulpverleners te beschermen.

Het CDA vindt dat de missie niet langer dan een jaar mag duren, zoals is afgesproken. Er mag geen verlengingsdiscussie ontstaan, vindt ook de ChristenUnie. De PvdA vindt dat als er geen aflossing is, Nederland bereid moet zijn om langer te blijven.

Het is de bedoeling dat de EU-missie in maart 2009 wordt afgelost door VN-troepen. De vluchtelingen in Tsjaad komen zowel uit Tsjaad, Sudan als de Centraal Afrikaanse Republiek (CAR). Het grensgebied is zeer gevaarlijk door opstandelingen en criminelen die elkaar, de opvangkampen en de hulpverleners belagen.

Verkenners

Aan EUFOR doen 3700 militairen mee die in mei moeten beginnen. De Nederlandse mariniers gaan fungeren als verkenners voor een Iers bataljon.

Alle fracties maken zich grote zorgen over de neutraliteit van de EU-missie. De missie wordt geleid door Frankrijk, dat vanwege de oude koloniale banden ook een groot aantal militairen permanent in het Afrikaanse land heeft.

Fata morgana

Volgens SP-Kamerlid Ewout Irrgang is de bewering van het kabinet en de EU dat de missie neutraal is "een fata morgana in de Tsjadische woestijn." Martijn van Dam (PvdA) vindt dat de Franse president Nicolas Sarkozy zich militair en ook verbaal terughoudend moet opstellen over de Franse aanpak van rebellen.

De PvdA en GroenLinks zijn het meest positief over de Nederlandse bijdrage, ook al is die klein, vanwege de grote humanitaire ramp die er plaatsvindt en de verantwoordelijkheid van landen om te beschermen. De SP, VVD, PVV en SGP zijn het meest kritisch.

De meeste fracties vinden dat het kabinet binnen de EU en de VN een politiek proces op gang moet proberen te brengen, omdat dit uiteindelijk de oplossing moet brengen. Ook twijfelt men aan de luchtsteun en over de behandeling van mogelijke gevangenen. Het kabinet antwoordt dinsdagavond op de vragen.