DEN HAAG - De Tweede Kamer wil dat de elektrische Segway-step binnen een maand op de openbare weg wordt toegelaten. Een ruime meerderheid omarmde dinsdag, zoals verwacht, een motie daartoe.

Paul de Krom (VVD) wil uiterlijk maandagmorgen duidelijkheid of de motie wordt uitgevoerd, zei hij na de stemming. Lia Roefs (PvdA) is echter weinig hoopvol, maar is niet van zins de druk op het kabinet op te voeren om haar zin door te drukken.

Wetgeving

De ministers van Verkeer en Justitie, Camiel Eurlings en Ernst Hirsch Ballin, stellen zich tot nu toe zeer weigerachtig op. Zij willen de wetgeving eerst op orde hebben, omdat anders de aansprakelijkheid bij ongelukken onduidelijk is.

De Kamer vreest een toelatingsprocedure van meer dan drie jaar en eist ondertussen een ontheffing voor Segway-gebruikers, binnen een maand te regelen.

Duitsland

Momenteel mag een kleine groep gehandicapten al met de step rondrijden. Volgens De Krom en Roefs maken andere landen zoals Oostenrijk en Duitsland er geen punt van deze groep uit te breiden.

De Kamer stemde op voorstel van CDA en VVD verder tegen het invoeren van kentekenplicht voor de Segway, die extra kosten, regeldruk en extra vertraging zou geven.