ATLANTA - De Verenigde Staten hebben per ongeluk raketonderdelen verscheept naar Taiwan. Dat heeft nieuwszender CNN dinsdag bekendgemaakt. President Bush is op de hoogte gebracht van de 'ernstige' fout met de gevoelige rakettechnologie, aldus de luchtmacht.

In plaats van bestelde batterijen voor helikopters, werd materiaal voor neuskegels voor niet-nucleaire ballistische raketten naar het eiland voor de kust van China gestuurd.

Taiwan, dat de spullen in 2006 ontving, had ze al die tijd in een opslagplaats liggen. Vorige week bracht het Oost-Aziatische land de VS op de hoogte. Maandag kreeg het Amerikaanse leger de spullen terug.

Projectielen

Dat juist Taiwan de spullen ontving, maakt de kwestie extra gevoelig. China ziet het eiland als een opstandige provincie en beide landen hebben talloze projectielen op elkaar gericht staan. De Verenigde Staten hebben China op de hoogte gebracht van de fout.

Minister van Defensie Robert Gates heeft een officieel onderzoek ingesteld naar het incident en laat al het materiaal dat wordt gebruikt bij nucleaire wapens inventariseren. Een half jaar geleden werden in het leger de voorschriften ook al overschreden. Toen vervoerde een B-52-bommenwerpers per ongeluk kernwapens van de ene Amerikaanse basis naar een ander.