AMSTERDAM - Het Amsterdamse stadsdeel Slotervaart gaat gezinnen die extreme overlast veroorzaken in de wijk Overtoomse Veld verbannen naar een andere buurt. Dit maakte het stadsdeel dinsdag bekend.

In de nieuwe aanpak werkt Slotervaart samen met de gemeente Amsterdam en enkele woningcorporaties. Huishoudens in Overtoomse Veld die langdurig overlast blijven veroorzaken, krijgen in hun oude buurt geen nieuw huurcontract meer van de corporatie.

Wel zoekt deze een passende woning elders in de stad. Het stadsdeel verwacht met de maatregel enkele tientallen huishoudens te weren.

Statement

Stadsdeelwethouder Ineke Ketelaar (Wonen): "Met deze maatregel willen we een statement in de wijk maken. We pakken de mensen aan die langere tijd alle hulp weigeren." Naast de overlastveroorzakers krijgen ook huishoudens met een grote huurachterstand straks geen nieuw contract meer van hun corporatie.

Van de 4000 huishoudens in Overtoomse Veld staan er nu ongeveer tweehonderd bekend als overlastgezin. Volgende week krijgen alle bewoners van de wijk een brief thuis, waarin het stadsdeel ze waarschuwt voor de nieuwe uitzettingsmaatregel.

Socialer

Minister Ella Vogelaar voor Wijken noemt de maatregel een goed voorbeeld van samenwerking op lokaal niveau. Zij vraagt zich wel af waar de gezinnen terecht komen. Als dat in een andere bevolkte wijk is, wordt het probleem alleen maar verplaatst. Zij ziet daarom graag "een programma dat deze gezinnen tot een socialer gedrag beweegt".

Eerder kondigde Vogelaar aan dat zij met de corporaties gaat onderzoeken of de sociale verhuurders meer kunnen doen tegen huurders die overlast blijven geven. Zij denkt niet aan ruimere mogelijkheden voor de corporaties. De huisvesters moeten eerst de bevoegdheden die zij al hebben beter benutten.